Image
Pär Wallin, head of IT, Heimstaden, Ellinor Hermansson, hyresgäst, Adam Molin, systemtekniker på Heimstaden.
Pär Wallin, head of IT, Heimstaden, Ellinor Hermansson, hyresgäst, Adam Molin, systemtekniker på Heimstaden. Bild: Heimstaden

Heimstaden har rullat ut sitt första smarta hem-projekt

Bostäder Pilotprojektet i Arlöv ska utforska det uppkopplade hemmet och hur tekniken kan förbättra både förvaltning och boendeupplevelse.
Publicerad den 18 Maj 2021

275 bostäder ingår i pilotprojektet där Heimstaden, tillsammans med en rad olika leverantörer, möjliggjort en smidigare och tryggare boendeupplevelse tack vare digitalisering av fastighetsnära tjänster.

– Vi vill hela tiden utveckla vårt erbjudande och förbättra och förenkla boendeupplevelsen för våra hyresgäster. I Arlöv testar vi något som ingen annan hyresaktör testat tidigare, åtminstone inte helhetsmässigt och det är rätt häftigt, säger Pär Wallin, head of IT, Heimstaden Sverige.

Heimstaden har skräddarsytt en mobilapplikation så att hyresgäster smidigt kan interagera med fastigheten. Uppkopplade last mile-leveransboxar, digitala lås och delningstjänster av elcyklar och verktyg är några av de funktioner som appen knyter samman. Utvalda lägenheter har också fått sensorer installerade så att det går att övervaka incidenter såsom rökutveckling, läckage eller inbrott.

– Vi vill att hyresgäster ska känna en större kontroll över sin bostad även när de inte befinner sig i den. Har det inträffat en olycka i hemmet, säg ett vattenläckage, då får hyresgästen genast en notis om det och kan sen snabbt och enkelt göra en felanmälan, fortsätter Pär Wallin.

FAKTA/ Smarta hem och app-funktioner – Fasanen, Arlöv:
- Digitalt lås till både bostad och gemensamma ytor
- Smart plugs (aktiverar och deaktiverar eluttag via app)
- Röksensor
- Vattensensorer
- Fönster/balkong-sensorer
- Last mile-leveransboxar (DHL & PostNord)
- Låna t.ex. eldriven lådcykel eller verktygslåda
- Rabatter och erbjudanden
- Kommunikation mellan grannar
- Blogg
- Manualer till bl.a. vitvaror
- Information om bostaden, fastigheten och området.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige