Image
Bild: Wihlborgs

Här är vinnarna i Malmös Stadsbyggnadspris

Arkitektur Vinnarna i Malmö stads Stadsbyggnadspris 2011 har utsetts. Här är de.
Publicerad den 22 Augusti 2011
Årets stadsbyggnadspris i Malmö. Bild: Wihlborgs. Bild: Wihlborgs
Årets stadsbyggnadspris i Malmö. Bild: Wihlborgs. Gröna Lansen gick till kontorshuset Jungmannen. Bild: White Arkitekter. Bild: White Arkitekter
Gröna Lansen gick till kontorshuset Jungmannen. Bild: White Arkitekter. Vinnaren i klassen Bostäder blev Havsuttern. Bild: MKB Fastighets AB. Bild: MKB Fastighets AB
Vinnaren i klassen Bostäder blev Havsuttern. Bild: MKB Fastighets AB. Årets skyltpris gick till Juicenmore. Bild: Accus Ljusreklam AB. Bild: Accus Ljusreklam AB
Årets skyltpris gick till Juicenmore. Bild: Accus Ljusreklam AB.

Malmö stads Stadsbyggnadspris 2011 gick till Wihlborgs fastighet Skåneland 1. Huset ligger på Dockan och har Region Skåne som hyresgäst.

Priset delades ut i fredags under Stadsbyggandets dag. Wihlborgs projektledare för uppförandet av huset har varit Leif Svensson och arkitekt Kari Nissen Brodtkorb från Oslo.
– Vi är jätteglada och stolta. Kari Nissen Brodtkorb har ritat ett fantastiskt hus och vår projektledare Leif Svensson har hållit hårt i dirigentpinnen, säger Wihlborgs vd Anders Jarl.
– Som det ledande fastighetsbolaget i den expansiva Öresundsregionen vet vi att det är viktigt att ligga i framkant. Vi ser långsiktigt på vårt ägande och givetvis påverkar detta också våra projekt och nybyggnader. Långsiktig hållbarhet och god arkitektur är viktiga byggstenar och det tycker vi att vår fastighet Skåneland infriar, säger Anders Jarl.
– Det är med glädje vi konstaterar att Wihlborgs nu har två kontorshus på Dockan som vunnit Stadsbyggnadspriset. År 2002 fick vi utmärkelsen för Tyréns kontorshus. Dessutom har vi tidigare varit nominerade för ombyggnaden av Ubåtshallen, även den på Dockan. JM, som vi samarbetar med här på Dockan, fick stadsbyggnadspriset 2009 för sitt bostadshus Dockterrassen, avslutar Anders Jarl.

Utdrag ur kommitténs motivering:
”Byggnaden/huskroppen kan liknas vid en tung monolit som med sitt formspråk, på ett maktfullt sätt befäster den västra delen av Dockplatsen.” ”Med Regionhuset Skåne har såväl byggherre som arkitekt bidragit till att göra Västra Hamnen till en förebild för hållbar och attraktiv stadsutveckling och är ett värdigt tillskott till stadsmiljön i Malmö.”

Årets Skyltpris gick till Juicenmore på Jungmansgatan 12 D i Västra Hamnen. Skylttillverkare är Accus Ljusreklam AB i Malmö med Mams HB som beställare.
Årets Gröna Lans gick till kontorshuset Jungmannen, Skeppsgatan 5 med Midroc Property Development som byggherre och arkitekter har där varit White Arkitekter, Malmö.
Vinnare i Klass Bostäder blev bostadshuset Kvarteret Havsuttern på Södra Förstadsgatan 63. Byggherre där var Hylénska Gården/MKB Fastighets AB och arkitekter var SDA Arkitekter.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige