Image

Här är vinnarna av Malmö stads stadsbyggnadspris

Bygg/Arkitektur Malmö stads Årets Stadsbyggnadspris 2014 går till Mobilia och den omvandling som fastigheten genomgått. Atrium Ljungberg är fastighetsägare och byggherre till projektet. Medverkande arkitektfirmor är Jais Arkitekter och Fojab Arkitekter.
Publicerad den 25 Augusti 2014
Mobilia i Malmö vinner Malmö stads Årets Stadsbyggnadspris. Bild: Jais och Fojab
Mobilia i Malmö vinner Malmö stads Årets Stadsbyggnadspris.

- Det är helhetssynen i omvandlingen av Mobilia som Kommittén för Stadsbyggnadspriset belönar. Man har med omsorg bevarat den äldre bebyggelsen och till denna adderat ny bebyggelse med lyhördhet för platsen. Området har fått nya funktioner och nytt innehåll, utan att områdets industrihistoriska betydelse gått förlorad, säger Carina Svensson, ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd och i Kommittén för Stadsbyggnadspriset.

- Mobilias omvandling är ett bra exempel på förtätning och blandad stad och visar hur kvarteren runtomkring skulle kunna utvecklas. Nya verksamheter och bostäder har tillkommit, nya stråk och mötesplatser har skapats samtidigt som marken har använts resurseffektivt inom staden, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Priset delades ut under Stadsbyggandets dag som i år arrangerades på Sankt Gertrud Konferens i Malmö. Sedan 1982 delar Malmö stad årligen ut Stadsbyggnadspriset till nyproduktion, ombyggnad eller renovering av ett bostadshus eller en verksamhet som bidragit till att förbättra Malmös stadsmiljö. Dessutom uppmärksammas insatser för klimat- och hållbarhetsarbetet i Malmö genom Gröna Lansen-priset, nyproduktion eller ombyggnad av småhus genom Småhuspriset och skyltdesign genom Skyltpriset.

Övriga pristagare
Nominerad till Stadsbyggnadspriset och vinnare i klassen bostäder är fastigheten Slussen 1 vid Slussplan med JM som byggherre i samarbete med White Arkitekter.

Årets Gröna Lans går till fastigheten Finn 1 i Hyllie med Roth Fastigheter som byggherre i samarbete med Carsten Andersson Arkitekter.

Årets Småhuspris går till fastigheten Signe 5 och ägarna Rikke Nygaard Nielsen och Joakim Glans som drivit projektet. Huset är ritat av Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitekter.

Årets Skyltpris går till Stapelbäddsparken och Malmö stads gatukontor, där lanskapsarkitekten Tobias Starck designat skylten.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hallengren om konkurserna i beståndet och förvärvsplanerna

Bolag Wihlborgs levererar ett stabilt resultat under rådande omständigheter och balansräkningen är fortsatt stark. Företagets vd Ulrika Hallengren berättar för Fastighetssverige hur de upplever corona i sin vardag, hur det ser ut med konkurser bland hyresgästerna och vilka förvärv de gärna gör.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY