Image

Här är vinnaren av årets Kasper Salin-pris

Event Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad 2014 går till kulturhuset Väven i Umeå, ritat i kreativt samarbete mellan White och Snøhetta.
Publicerad den 1 December 2014

– Både som arkitekter och umebor är vi väldigt stolta, säger Maria Olsson och Lennart Sjögren på White, ansvariga för projektet som nu belönas med landets mest prestigefyllda arkitekturpris.

Från Snøhetta var Rune Grasdal ansvarig arkitekt.
Väven är kronan på verket i förnyelsen av norra Sveriges mest attraktiva kunskapsstad - en stadsomvandling som närmast saknar motstycke, åtminstone betraktad i förhållande till stadens storlek. Med sina 25 000 kvadratmeter är Väven landets näst största kulturhus.

En stor och viktig del i arkitekternas arbete med Väven har handlat om att säkerställa brukarnas delaktighet och inflytande. Över 70 personer från 36 olika verksamheter har medverkat i workshops om kulturhusets innehåll där ett helt kvarter fyllts med kultur, litteratur, kunskap, umgänge, rekreation, mat och möten – allt under ett och samma tak.

Fysiskt består Väven av en s-formad huskropp i fyra våningar framför det 13 våningar höga nya hotellet som reser sig över staden. Nybygget ligger elegant inslingrat bland befintliga byggnader som integreras i Väven med en attraktiv ljusgård som överbryggar epokerna. Terrasser mot älven bildar nya stadsrum som står öppna för allmänheten dygnet runt.

Björken - stadens signaturträd - är det återkommande temat i Väven. Den formmässiga inspirationen är bilden av en itusågad björkstam där de olika bitarna förskjutits och skapar självständiga storheter. Fasaden tolkar björkens bark med dess karakteristiska grafiska detaljer, och är utförd som ett böljande element med mer än 1 500 individuella säkerhetsglas i en gnistrande snövit kulör.

Juryns motivering: ”Vinnaren har programmerats utifrån en inkluderande dialogprocess och har fått ett utmärkt formspråk för det. Som ett nytillskott i staden har huset modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck. Dess interiörer är så robusta, så generella i sina dimensioner och genomförande, att de kan innehålla ett antal olika publika verksamheter som byts ut och vävs ihop över tid. Det exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid. Både som verksamhet och byggnad är den komplex men väl sammanhållen och utan kompromisser i genomförande. Vinnare av Kasper Salin-priset 2014 är Väven, ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära, när man försöker utvidga gränserna.”

Övriga vinnare när Sverige i Sveriges Arkitekters olika priser:

# Guldstolen för bästa inredning: Restaurang SK Mat & Människor i Göteborg. Ansvarig arkitekt: arkitekt MSA Fredrik Hansson, Okidoki arkitekter.

# Kritikerpriset: Catharina Thörn, Göteborgs universitet.

Sienapriset: Brovaktarparken, Stockholm. Ansvariga arkitekter: Landskapsarkitekt Petter Hauffman, landskapsarkitekter MSA Anders Mårsén, Elin Olsson, Johan Paju, arkitekter SAR/MSA Magnus Schön och Eveliina Hafvenstein Säteri.

Planpriset: Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö. Ansvarig arkitekt: arkitekt SAR/MSA Christer Larsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige