Image

Här är Sveriges största handelsplats

HANDEL Handelns Utredningsinstitut (HUI) har tagit reda på vilken som är Sveriges största handelsplats. Här är resultatet.
Publicerad den 26 November 2009

Kungens kurva Skärholmen är Sveriges största handelsplats. Omsättningen under 2008 översteg 7,3 miljarder kronor och området hade 30 miljoner besökare.

Kungens Kurva Skärholmen är större än andra handelsområden i regionen och i landet med en omsättning på 7,3 miljarder kronor och 1 910 anställda. Enbart Kungens kurva är över två miljarder kronor större än regionens näst största handelsområde Barkaby.

Antalet besökare varje år i Kungens kurva Skärholmen beräknas till 30 miljoner. Handelns Utredningsinstitut (HUI) uppskattning grundas på faktiskt antal besökare för stora delar av området samt beräkningar för resterande del.
Sannolikt kan det röra sig om ännu högre besökssiffror.

Även sett till ytan är Kungens kurva Skärholmen mångdubbelt större än andra stora handelsområden i landet. Enbart Kungens kurva med sina 140 000 kvadratmeter överträffar både Boländerna i Uppsala och Marieberg i Örebro, områden som båda har Ikea-varuhus. I jämförelse med regionens övriga köpcentrum är handeln i Kungens kurva enorm. Inte ens det kommande Mall of Scandinavia med sina planerade 100 000 kvadratmeter rår på storleken. Totalt omfattar handeln i Kungens kurva Skärholmen hisnande 234 000 kvadratmeter.

Drygt 5,4 miljarder kronor omsatte sällanköpsvaruhandeln i området och hade en positiv utveckling på 5,1 procent. Detta innebär att två procent av hela rikets sällanköpsvaror köps just i Kungens kurva. Dagligvaruhandeln i området omsatte drygt 1,8 miljarder kronor och växte med 1,7 procent. Kungens kurva Skärholmen hade under 2008 en relativt god utveckling på totalt plus 4,2 procent.

Fakta:
* I Kungens kurva Skärholmen finns flera stora aktörer. Störst är Ikea, som alltjämnt; är kedjans största varuhus i världen - men även SKHLM, Heron City och Bo:x attraherar många kunder från omkringliggande regionen.
* De utvecklingsplaner som finns för Kungens kurva Skärholmen som regional stadskärna innebär att dess ställning som störst i Skandinavien sannolikt är ohotad i många år framöver.
* På uppdrag av Huddinge kommun, Stockholms stad och näringslivsaktörer i samverkan har Handelns Utredningsinstitut (HUI) för första gången genomfört en fullständig kartläggning av handeln i Kungens kurva Skärholmens som handelsområde. Kartläggningens syfte var att undersöka detaljhandelns omsättning, yta och tillväxt, samt antalet anställda under 2008. Utredningen har genomförts under sommaren och hösten 2009. Svarsfrekvensen var 95 procent.



Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige