Image

Här är de nominerade till Sienapriset

Event Fyra offentliga platser har nominerats till Sienapriset, som prisar årets bästa landskapsarkitektur. Två av dem ligger i Göteborg.
Publicerad den 2 Oktober 2017

– De nominerade förslagen representerar olika kategorier inom landskapsarkitekturens fält, men framför allt olika angreppssätt och stilar. Det visar på en större spännvidd i uttryck och lösningar som ger en spännande mångfald och ser lovande ut för framtiden! säger landskapsarkitekt Åsa Drougge, Sienaprisjuryns talesperson.

Juryn har utgått från 22 förslag och rest runt i Sverige för att undersöka projekten på plats. Den höga takten i bostadsbyggandet gör att offentliga rum riskerar att krympa eller försvinna helt när städer växer, men samtidigt skapar kloka kommuner allmänna platser av hög kvalitet i de nya stadsdelar som planeras.

Strandskogen Arninge Ullna är ett sådant exempel. Den ska tjäna som park åt ett nytt stadsutvecklingsområde i Täby, vilket den gör på ett nyskapande och oväntat sätt. Spänger i zick-zack ger sitt- och utsiktsplatser över sjön och lyfter fram Alsumpskogens kvaliteter. Arkitekt: Topia arkitekter genom ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Martha Hedin och Håkan Johnsson samt landskapsarkitekt MDL Allan Habekost-Jensen , beställare: Täby kommun.

När Brotorget i Bollnäs fick nya funktioner och ny utformning utgick arkitekterna från landskapet Hälsinglands natur och traditioner. Stenläggningen är inspirerad av Bollnässöm, scenens former böljar som landskapets berg och armaturer i vajrar för tankarna till folkpark och dansbana. Arkitekt: Karavan landskapsarkitekter genom ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Åsa Ehn Hillberg, Karin Danielsson och Kristina Ehrstedt, f ormgivare möbler och belysning: Thomas Bernstrand, arkitekt scen: Marge arkitekter genom arkitekt SAR/MSA Pye Aurell Ehrström, beställare: Bollnäs kommun

Flatås park i Göteborg är en befintlig park som behövde förändras när dess närområde förtätas. Arkitekterna har utgått från de befintliga träden, planterade i rader, och delat upp parken i en aktivare del med utrymme för lek och idrott samt en lugnare del med bänkar, planteringar och gräsmattor. Arkitekt: 02 landskap genom ansvarig arkitekt SAR/MSA Ulrika Gunnman, landskapsarkitekter LAR/MSA My Lekberg Hellström och Sabina Richter, beställare: Göteborgs stad.

Även den fjärde nominerade hör hemma i Göteborg: Stenpirens resecentrum där 15 000 personer passerar varje dygn. Arkitekterna har lyckats med den komplicerade stadsbyggnadsuppgiften att foga ihop området till en helhetsupplevelse, bland annat genom en grå och svart ”stenmatta” som samlar ihop och ger riktning. Arkitekt: Sweco Architects genom ansvarig arkitekt SAR/MSA, LAR/MSA Henrik Fogelklou, beställare: Göteborgs stad.

– Under juryarbetet har vi sett en tendens till en mer lekfull landskapsarkitektur med poetiska inslag och en större vilja att koppla till det lokala och ta vara på platsens kvaliteter och karaktärsdrag. Det är något som vi i juryn välkomnar, säger Åsa Drougge.
Sienapriset grundades 1987 och firar alltså 30-årsjubileum när det delas ut på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm den 28 november. Sveriges Arkitekter instiftades priset tillsammans med Starka som fortfarande är sponsor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige