Image
Bostadsområde.
Bostadsområde. Bild: Istock

Här är de märkligaste namnen på landets bostadsrättsföreningar

Bostäder SBC har grävt i arkiven och kartlagt tusentals namn på bostadsrättsföreningar runtom i landet. Några av de vanligaste namnen innefattar naturnära ord såsom berg, sol och ek. Ett annat tema som verkar vara en stor inspirationskälla är sagonamn, exempelvis Isprinsessan, Riddaren och Sagoskogen. Priset över de tokigaste namnen går däremot till Brf Torpedbåten och Pungpinan.
Publicerad den 12 Juni 2019

Redan för två år sedan listade SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, några av de vanligaste namnen på bostadsrättsföreningar runt om i landet. Då toppade naturnära teman såsom berg, sol och ek listan, vilket håller i sig än idag. Två andra kategorier som visat sig vara populära inspirationskällor är sagor och katter. Eller åtminstone delar av katter. Föreningar som Katthuvudet, Kattryggen och Kattrumpan är några av namnen på temat katt. När det kommer till sagor hittar vi föreningar som Askungen, Isprinsessan, Palatset, Prinsen, Riddaren, Sagoskogen, Sidenvävaren och Slottet.

Det finns de styrelsemedlemmar som är en aning mer fyndiga när det döpt sin förening. Bostadsrättsföreningen Handpenningen, Pistolen, Torpedbåten och inte minst Pungpinan är några av de namn som sticker ut från mängden. Släggan, Bultsaxen och Kylskåpet platsar också in på topplistan över de knasigaste bostadsrättföreningsnamnen.

– Viktigt att tänka på för att namnet ska godkännas av bolagsverket är att det ska innehålla ordet Bostadsrättsförening, samt att inget annat företag eller förening har samma namn i det län som föreningen ska registreras i. För att undvika att behöva hålla en ny föreningsstämma med namnröstningar rekommenderar vi att fler namnförslag röstas igenom samtidigt. Alternativt beslutar man att styrelsen har tillåtelse att skicka in nya namnförslag vid nekande, säger Minette Öhman, marknads- och kommunikationschef på SBC.

Topp 10: Här är de knasigaste bostadsrättsföreningsnamnen

1. Torpedbåten
2. Pungpinan
3. Kattrumpan
4. Pistolen
5. Bultsaxen
6. Kylskåpet
7. Hollywood
8. Släggan
9. Handpenningen
10. Lilla Isprinsessan


Här är de vanligaste temana för namn bland bostadsrättsföreningar:

# Gator och områden
# Växter (ex. Ek, Björk, Ask)
# Natur (ex. Berg, sten)
# Djur (ex. Katt, Igelkotten, Nyckelpigan, Lejonet)
# Väder och årstider (ex. sommar, vinter, sol, snö)
# Saga (ex. Askungen, Isprinsessan, Lilla Isprinsessan, Palatset, Slottet, Kejsarkronan, Kejsarinnan, Prinsen, Riddaren, Ryttaren, Sagoskogen)
# Vapen (ex. Bajonetten, Släggan, Pistolen)
# Astronomi (ex. Nordstjärnan, Polstjärnan, Stjärnan)
# Verktyg (ex. Hammaren, Spiken, Sågen)

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Bostäder: Så ska nya Skåneaktören växa

Bolag J+S Projektutveckling är en uppstickare på den skånska marknaden för bostadsutveckling med en färsk första markanvisning att jobba med. Medgrundaren och delägaren Claes Jeppsson berättar för Fastighetssverige hur han ser på företagets tillväxtambitioner och ger sin bild av den skånska bostadsmarknaden just nu.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY