Image

Halmstad i kommunal VR-framkant

Bolag Halmstads kommuns satsning på digitala lösningar tar ett stort kliv in i framtidens byggprojekt och stadsutveckling. Halmstad har som första svenska kommun investerat i en VR-studio där man bokstavligt talat kan gå omkring i skolor, förskolor och andra byggprojekt redan under byggets projektering.
Publicerad den 27 September 2018

– Virtual reality-tekniken kommer att underlätta förståelsen för den fastighet vi ska bygga. Vi kan på ett helt nytt sätt involvera verksamheten som ska använda byggnaden. Vi får en gemensam bild av hur det kommer att se ut när bygget är klart. Det handlar om att bygga rätt, utnyttja ytorna på bästa sätt och optimera driftskostnaderna för fastigheten, säger Patrick Kristensson, förvaltningschef på Halmstads kommuns fastighetskontor.

Med VR-glasögonen på promenerar han inne i det framtida Kattegattgymnasiet, som just nu håller på att byggas IRL. Med lugna handrörelser styr han skärmarna framför sig och går igenom gymnasieskolans entré, kafé och lektionssalar för att få en uppfattning om hur funktion och design fungerar och harmonierar. Han kan också välja att gå in i byggnaden på djupet och se till exempel byggnadernas ventilations- och elkonstruktioner. Allt i skala 1:1.

– Halmstad är först i Kommunsverige med att använda tekniken på det här sättet. På fastighetskontoret såg vi ett behov av att förbättra processen kring kommunens byggprojekt. VR-studion ger oss verktyg till gemensam kommunikation med alla som är inne i den komplicerade byggprocessen. Arkitekter, konsulter, entreprenörer och verksamhetsutövare har möjlighet att uppleva bygget i full skala. Om något i processen inte fungerar är det enkelt att ändra i till exempel en konstruktion eftersom vi i det läget inte ens har tagit det första spadtaget, säger Patrick Kristensson.

Han ser stora värden för Halmstads kommun att använda VR-studion också i stadsutveckling och stadsplanering. Det nya området Tullkammarkajen är ett exempel. En fullskalig modell av en ny stadsdel som innehåller alltifrån byggnadshöjder, infrastruktur och grönområden till klimatanpassningsåtgärder och tillgänglighet kan skapa en helt ny förståelse för området och dess karaktär och på nytt sätt involvera invånare, näringsliv, kulturliv och andra intressenter i utvecklingen av staden.

– Kostnaderna för att testa i VR är minimala jämfört med att testa i verkligheten. Vi har investerat i virtual reality för att vi ser helt nya möjligheter med så kallad co-creation, medskapande, där det offentliga, investerare, företag och invånare utifrån gemensamma utgångspunkter skapar framtidens Halmstad, säger Patrick Kristensson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige