Image
Jens Engwalls Nyfosa köper av Ilija Batljans SBB.
Jens Engwalls Nyfosa köper av Ilija Batljans SBB. Bild: Nyfosa och SBB

Grönt ljus från Konkurrensverket: Nyfosas SBB-förvärv klart

Transaktioner Konkurrensverket har godkänt Nyfosas 4,9 miljardersförvärv från SBB och Nyfosa tillträder nu portföljen.
Publicerad den 10 Juli 2020

Affären tillför stabila kassaflöden och innebär ännu ett stort tillväxtkliv för Nyfosa – fastighetsbeståndet har i år vuxit med cirka 50 procent.

Fastigheterna har ett totalt årligt hyresvärde om cirka 402 MSEK, varav 79 procent kommer från skattefinansierade verksamheter med stat, landsting, kommuner och andra samhällsoperatörer som hyresgäster, bland annat Transportstyrelsen, Boverket och Polismyndigheten. Bland de kommersiella hyresgästerna återfinns Lantmännen, Vattenfall och Dagab. Fastigheterna är belägna i bland annat Västerås, Kristianstad, Luleå, Örebro, Karlskrona, Stockholm och Uppsala. Uthyrningsgraden är 97 procent och genomsnittlig återstående avtalslängd är 2,3 år. De 38 förvärvade fastigheterna omfattar en yta om 303 000 kvadratmeter med främst kontorslokaler.

– Med förvärvet skapar vi precis det vi vill ha – tillväxt med med stabila och säkra kassaflöden. Nyfosa tillförs starka hyresgäster, till största delen skattefinansierade verksamheter, på tillväxtorter där vi redan har närvaro. Att vi sedan årsskiftet har ökat fastighetsbeståndet med 50 procent är ett styrkebesked, säger Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

– Denna försäljning är en viktig komponent i vårt arbete att uppnå en BBB+ rating. Sammantaget har SBB avyttrat fastigheter för 10,9 mdkr sedan förvärvet av Hemfosa, vilket i kombination med vår starka finansiella ställning och diversifierade upplåning ger goda förutsättningar att leverera på vårt ratingmål senast under första halvåret 2021, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige