Image
Charlotte Broberg och Pehr Granfalk.
Charlotte Broberg och Pehr Granfalk. Bild: Moderaterna

Grönt ljus för Norra Hagastaden

Bygg/Arkitektur Region Stockholm och Solna stad har kommit överens om principerna för den första utvecklingen av Norra Hagastaden, som omfattar 1 000 nya bostäder, lokaler för vård, utbildning och andra verksamheter, förskola och LSS-lägenheter. Första beslutet om principöverenskommelsen förväntas fattas fastighets- och servicenämnden i slutet av augusti.
Publicerad den 19 Augusti 2021

– Det här är en viktig milstolpe för att fortsätta arbetet för att utveckla Norra Hagastaden till ett område för ledande life-science samtidigt som vi säkrar tusentals nya bostäder. Samtidigt säkras finansiering upp för att fortsätta utveckla våra sjukhus, säger Charlotte Broberg (m), fastighets- och serviceregionråd.
Området börjar utvecklas från söder till norr, vilket blir en naturlig förlängning av de nybyggda områdena i Stockholms stad. Detaljplanearbetet börjar i år och förväntas vara färdigt 2023.

– Det är glädjande att utvecklingen av Norra Hagastaden äntligen kommer igång. Det skapar nya förutsättningar för nya bostäder och arbetsplatser i anslutning till utbyggnaden av den nya tunnelbanan till Arenastaden, vilket kommer att säkra Hagastaden som ett av Europas ledande life science-områden, säger Pehr Granfalk (M) kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Fakta:
Regionen och Staden ska tillsammans verka för att området för detaljplan 1 detaljplaneras för minst:
99 000 kvm ljus BTA bostäder.
25 000 kvm ljus BTA lokaler.
Därutöver skall detaljplanen möjliggöra cirka 67 000 – 87 000 kvm ljus BTA för vård mm.
Detaljplanen föreslås omfatta ett område med cirka åtta till tio kvarter längs Eugeniavägen och Hälsingegatan som möter upp den utbyggnad som nu sker och har skett inom Karolinskas sjukhusområde i Solna övriga Hagastaden.
Arbetet med detaljplan 1 och tillhörande utredningar beräknas pågå under cirka 20-30 månader

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige