Image
Grannarna Ingemar Olsson och Jan Jönsson visar exempel på varor som donerats till Grannskåpet.
Grannarna Ingemar Olsson och Jan Jönsson visar exempel på varor som donerats till Grannskåpet. Bild: Björn Lilja

Grannskåpet – Svenska Hus testar hjälpsam idé i karantäntider

Bolag I en vardag präglad av pandemi och social distans kan det plötsligt saknas basvaror i skafferiet. Svenska Hus lanserar nu en idé på Nyvångsvägen i Helsingborg som ska bli till nytta för de boende: Grannskåpet.
Publicerad den 30 April 2020

"Lämna vad du kan och ta vad du behöver" är devisen för plåtskåpen i två av trapphusen. Där kan den hyresgäst som har en toarulle, ett kexpaket eller en ketchupflaska till övers bidra till den granne som är utan – och som inte vill eller kan ta sig till affären.

– Vi på Svenska Hus tycker att idén är lysande och ville testa den i ett lämpligt område, säger affärsområdeschef Maria Widenstedt. Vissa av de boende här i området har väl varit lite skeptiska till att det skulle fungera, men de flesta verkar ändå väldigt positiva till möjligheten.

Fastighetsskötaren Peter Hällström satte upp de två första skåpen på Nyvångsvägen i Bårslöv en torsdag – och när han kom tillbaka med lite basvaror dan därpå hade någon redan lämnat sitt bidrag.

– Jag hittade en påse med kex, choklad och till och med en flaska alkoholfri glögg, säger han med ett skratt. En bra början och jag är rätt övertygad om att det här kommer att bli en uppskattad hjälp för många.

Bente Jönsson, som bott i området sen 1969, tycker att initiativet är både solidariskt och välbehövligt. Hon tycker att det är på tiden att vi alla reflekterar över hur vi lever.

– Grannskåpet får förhoppningsvis folk att inse att vi måste bry oss mer om varandra och det är en idé som faktiskt borde ha kommit från oss boende. Med huvudsaken är att försöket blir av. All heder åt Svenska Hus - det är både roligt och överraskande att det är vår fastighetsägare som tar initiativet!
Testperioden får utvisa om Grannskåpet dyker upp även på andra platser i Svenska Hus fastighetsbestånd. Peter Hällström ser att det har en framtid även efter corona-krisen.

– Vem vet – med tiden kanske det dyker upp böcker, filmer, cd-skivor och barnkläder i Grannskåpen. Jag är faktiskt rätt övertygad om det. Det finns mycket man kan byta med varann!

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige