Image

Granitporten köper andel i holländskt fastighetsutvecklingsbolag

Transaktioner Granitporten säljer sitt innehav i Akvendia och förvärvar andel i fastighetsutvecklaren Auragenix.
Publicerad den 27 Januari 2016

Granitporten har medverkat vid tillkomsten av den nya internationella fastighetsutvecklaren Auraenix.

Från Granitportens sida har försäljning skett av Akvendia (ägt till 37,5%) med det helägda dotterbolaget Rätt till Hyresrätt i Sverige AB till Auragenix för en köpeskilling som har givit upphov till ett positivt resultat.

Granitporten har förvärvat drygt 13,7% av aktierna i Auragenix för en köpeskilling som beloppsmässigt väsentligt understiger korresponderande andel av det egna kapitalet i Auragenix.

Även om Granitporten växlar ett större innehav i Akvendia till ett mindre ägande i Auragenix, erhålls ändock en värdeökning. Härtill kommer att Auragenix har förmåga att finansiera olika typer av fastighetsprojekt bättre än vad Akvendia har. Dessutom blir Granitportens fastighetsrelaterade investering mera likvid än tidigare.

Sammantaget en affär som vittnar om Granitportens förmåga att bereda god avkastning till sina aktieägare genom att förvärva och utveckla bolag för att därefter möjliggöra avyttring med god förtjänst.

Auragenix investerar i utvecklingsfastigheter belägna främst i Sverige men även utomlands. Bolagets egna kapital överstiger 72 miljoner kronor. Auragenix kommer inom kort att noteras för aktiehandel på lämplig marknadsplats.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige