Image

Göteborg leder racet med lågenergihus

BYGG Redan nu efter sommaren är det inflyttningsklart i Hamnhuset i Göteborg. Det är det hittills största lågenergihuset i Sverige. Bygget startade i november 2006.
Publicerad den 21 Januari 2008

Passivhus kännetecknas av att de saknar traditionella värmesystem. Med extra välisolerade väggar, solfångare, bra placerade lågenergifönster och ett så kallat FTX-system där energi tas tillvara vid luftväxlingen får hyresvärden halva energikostnaden jämfört med flerbostadshus med konventionell uppvärmning.

Passivhus i sig är inte nytt, men Hamnhuset är det första flerbostadshus som byggs enligt det konceptet. Huset får som mest fem bostadsvåningar och rymmer 116 hyresrättslägenheter.

- Passivhus är ett fenomen som ökar. Enligt uppdragsgivaren, Älvstranden Utveckling AB innebär den extra isolering som krävs att byggkostnaden ökar med mellan två och tre procent, men det tjänar man snabbt in på minskade uppvärmningskostnader, säger Kristina Gabrielii, utvecklingsingenjör på NCC.

Byggarbetet startade i november 2006, och i september i år ska huset vara klart.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige