Image

Göteborg leder racet med lågenergihus

BYGG Redan nu efter sommaren är det inflyttningsklart i Hamnhuset i Göteborg. Det är det hittills största lågenergihuset i Sverige. Bygget startade i november 2006.
Publicerad den 21 Januari 2008

Passivhus kännetecknas av att de saknar traditionella värmesystem. Med extra välisolerade väggar, solfångare, bra placerade lågenergifönster och ett så kallat FTX-system där energi tas tillvara vid luftväxlingen får hyresvärden halva energikostnaden jämfört med flerbostadshus med konventionell uppvärmning.

Passivhus i sig är inte nytt, men Hamnhuset är det första flerbostadshus som byggs enligt det konceptet. Huset får som mest fem bostadsvåningar och rymmer 116 hyresrättslägenheter.

- Passivhus är ett fenomen som ökar. Enligt uppdragsgivaren, Älvstranden Utveckling AB innebär den extra isolering som krävs att byggkostnaden ökar med mellan två och tre procent, men det tjänar man snabbt in på minskade uppvärmningskostnader, säger Kristina Gabrielii, utvecklingsingenjör på NCC.

Byggarbetet startade i november 2006, och i september i år ska huset vara klart.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Alecta Fastigheter storsatsning i Göteborg: "Dubbla beståndet inom fem till sju år"

Bolag Alecta Fastigheter gör en storsatsning på Göteborg. För att leda utvecklingen där hämtas Patrick Bernvid in som chef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Alecta Fastigheter, om bolagets ambitiösa planer för Göteborg och hur hans gamla fotbollskarriär hjälpt honom i fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY