Image

Godsbangård arrenderas ut för första gången

AFFÄRER Banverket beslutar inom kort att arrendera ut mark och spår för den nybyggda godsbangården i Umeå. Det är första gången som Banverket arrenderar ut mark och spår för en så kallad kombiterminal.
Publicerad den 7 September 2009

Banverkets generaldirektör, Minoo Akhtarzand, ser positivt på den här nya typen av avtal.

- Arrendeavtalet kommer att främja konkurrensen mellan olika aktörer och transportörer på neutrala villkor. Vidare kommer kombiterminalen att bli både kostnadseffektiv och tillgänglig vilket blir till stor nytta för näringslivet i regionen, säger hon.

Godsbangården i Umeå planeras att tas i full drift den 1 september 2010 i samband med att Botniabanan öppnar, och Banverket arbetar på att skriva ett avtal med det kommunala bolaget INAB som arrendator av godsbangården.

Banverkets mål är att fler kombiterminaler ska drivas på samma sätt i framtiden. Tanken är att varje terminal ska ha en särskild förvaltare som investerar i den och driver den. Visionen är att Sverige ska ha en attraktiv kombitrafik där järnvägen står för de längre transporterna. Terminalerna ska vara användbara och effektiva både för nationella och internationella transportörer.

Banverket har som en av huvudinriktningarna i godsstrategin att underlätta kombinationen mellan olika trafikslag och göra detta kostnadseffektivt med hög tillgänglighet.

Första exemplet på en konkret åtgärd är färdigställandet av den nya
godsbangården i Umeå.

- Vi är mycket glada över att kunna erbjuda det strategiska godsnätet en modern terminal som mycket väl uppfyller framtidens krav för alla transportslag, säger Minoo Akhtarzand.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Heta krögaren öppnar nytt

Uthyrning Driver en av stans hetaste restauranger – expanderar och öppnar nytt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY