Image
Morgan Johansson
Morgan Johansson Bild: Regeringen.se

Fri hyressättning i nyproduktion föreslås från sommaren 2022

Juridik På fredagen tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot betänkandet Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. I utredningen föreslås det en modell för fri hyressättning vid nyproduktion som ska bidra till att skapa fler tillgängliga hyresbostäder. Utredningen omfattar endast de lägenheter som nyproduceras, vilket är drygt en procent av det totala antalet hyreslägenheter. Befintliga bostadslägenheter omfattas inte av förslagen.
Publicerad den 7 Juni 2021

Bruksvärdessystemet och systemet med presumtionshyra kommer att fungera på samma sätt som i dag och kan även fortsättningsvis användas som hyressättningsmodeller för nyproducerade bostäder.

I utredarens uppdrag har ingått att bedöma hur hyran kan justeras under pågående hyresförhållande utan att hyresgästens trygghet undergrävs. I uppdraget har också ingått att lämna förslag på hur ett väl avvägt konsumentskydd kan se ut.

Utredningen föreslår bland annat att en hyresvärd och hyresgäst fritt ska få komma överens om hyran vid inflyttningen. Därefter ska hyran som huvudregel höjas i enlighet med konsumentprisindex (KPI). Utöver detta kan hyran även ändras vid ändrade förhållanden. Om parterna inte kommer överens om hyran kan hyresnämnden pröva hyrans storlek.

Vidare föreslår utredningen att fastighetsägare ska göra relevant information om hyresläget tillgänglig genom lägenhetsregistret som konsu-mentupplysning.

Utredningen har letts av det tidigare hovrättsrådet Kazimir Åberg.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Frågan om fri hyressättning vid nyproduktion är en del av januari-avtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Center-partiet och Liberalerna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige