Image
Fortsatt inbromsning inom lokalbyggandet första kvartalet 2019.
Fortsatt inbromsning inom lokalbyggandet första kvartalet 2019. Bild: Mickael Tannus & Industrifakta

Fortsatt inbromsning inom lokalbyggandet under första kvartalet

Sverige I analysföretaget Industrifaktas kommande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, presenteras lokalbyggandets investeringsutfall under inledningen av detta året. Totalt rör det sig om en nedgång på två procent om man jämför det första kvartalet med samma period föregående år.
Publicerad den 20 Maj 2019

– Uppdelat på ny- och ombyggnad minskar nybyggnadsinvesteringarna med fem procent jämfört med samma period föregående år medan ombyggnadsinvesteringarna istället ökar med knappt tio procent. Utfallet är väntat då nybyggnadsinvesteringar ofta är det som viker först vid en konjunkturavmattning och motsatt är det inte ovanligt att ombyggnadsinvesteringar istället ökar. Detta drivs på grund av att konjunkturen ger en direkt påverkan på många verksamheter som gör att de måste ställa om och dels eftersom konkurrensen om hyresgäster ökar när efterfrågan på lokaler minskar. Detta innebär i sin tur att fastighetsägare ofta utför hyresgästanpassningar för att locka och behålla hyresgästerna, säger Jens Linderoth, analysansvarig på Industrifakta.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige