Image

Forsen skriver dubbla samverkansavtal

Bolag Forsen har skrivit avtal med fastighetsbolaget Lillskär om två nybyggnadsprojekt – ett i Hudiksvall och ett i Gävle. Projekten drivs enligt Forsens nya samverkansmodell, där Forsen tar totalansvar från idé till leverans samtidigt som makten ligger kvar hos byggherren.
Publicerad den 29 September 2017
BRF Söderläget i Hudiksvall. Terrass med utsikt i söderläge. Bild: Carbonwhite
BRF Söderläget i Hudiksvall. Terrass med utsikt i söderläge.

– Vi har aldrig jobbat på det här sättet tidigare. Men när Forsen presenterade sitt arbetssätt kändes det helt rätt för oss, säger Lillskärs vd Tore Berglund.

Forsen introducerade i början av året sin nya samverkansmodell, där Forsen tar både funktions-, genomförande- och garantiansvar, och också är beställarens enda avtalspart.
Detta är något som påverkar både kvalitet, leveranstid och pris, menar Forsen.

- Eftersom underleverantörerna konkurrerar med både pris och upplägg är vi inte låsta vid några särskilda metoder eller tekniska lösningar, till exempel om stommen ska vara i betong eller i trä. Detta utreder vi i planeringsskedet tillsammans med entreprenörerna, säger Jörgen Hultmark på Forsen Samverkan.

– När vi träffade Forsen upptäckte vi snabbt att det fanns flera fördelar med deras samverkansmodell, säger Tore Berglund. De har ett system för tider och uppföljning som känns förtroendeingivande, och de delar upp entreprenaden i många delar där de upphandlar var del för sig. Det är ett bra sätt att komma ner i pris, samtidigt som respektive specialist får presentera det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att utföra sitt arbete.

Båda projekten är i sin inledande fas för närvarande. Söderläget - tre lamellhus med 40 lägenheter - har produktionsstart före jul med beräknad inflyttning första halvåret 2019 medan Flaggan – ett tolvvåningshus på Alderholmen i Gävle, där en del av huset står på pelare ovanför en bussgata – börjar byggas i början av nästa år. Där är beräknad inflyttning första kvartalet 2020.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige