Image

Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum

Bygg/Arkitektur Forsen leder ombyggnaden och upprustningen av byggnadsminnet ”Södra stadshuset”, som inrymmer Stadsmuseet och som ägs av Stockholms stad.
Publicerad den 6 Februari 2015
Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum. Bild: Lennart Johansson
Forsen leder upprustningen av Stockholms stadsmuseum.

Fastigheten är från 1600-talet.

– Jag och min kollega Jan Ahlin har tillsammans 80 års erfarenhet av liknande arbeten och det är mycket inspirerande att kunna avrunda min yrkeskarriär med ett projekt som innehåller alla de stora utmaningar det innebär att totalrenovera en kulturhistoriskt värdefull byggnad, säger Urban Niklasson, projekt- och projekteringsledare på Forsen Projekt.

Stadsmuseets utställningsytor ska utökas och bli mer effektiva. Renovering av fasad, ny entré och en total upprustning av installationer ska bidra till en bättre och mer energieffektiv inomhusmiljö.

Stadsmuseet är ett av Sveriges största kulturhistoriska museer med runt en kvarts miljon besökare årligen. Med större och mer effektiva utställningsytor kan kvaliteten på utställningarna förbättras och locka ännu fler besökare. Projektet beräknas vara slutfört våren 2017.

Södra stadshuset uppfördes under 1600-talets senare del efter ritningar av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Byggnaden användes under de första åren som generalfaktorikontor men redan år 1669 övertog staden lokalerna. Under åren har en mängd verksamheter huserat i byggnaden, till exempel rättsväsende, häkte, kyrkor, skolor, bostäder, restauranger och butiker.

Stadsmuseet har haft lokaler i byggnaden från 1931. Verksamheten utvidgades successivt till att efter en större ombyggnad i början av 1960-talet omfatta hela byggnaden. 1998 förklarades byggnaden som byggnadsminne.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige