Fastigheten är från 1600-talet.
– Jag och min kollega Jan Ahlin har tillsammans 80 års erfarenhet av liknande arbeten och det är mycket inspirerande att kunna avrunda min yrkeskarriär med ett projekt som innehåller alla de stora utmaningar det innebär att totalrenovera en kulturhistoriskt värdefull byggnad, säger Urban Niklasson, projekt- och projekteringsledare på Forsen Projekt.
Stadsmuseets utställningsytor ska utökas och bli mer effektiva. Renovering av fasad, ny entré och en total upprustning av installationer ska bidra till en bättre och mer energieffektiv inomhusmiljö.
Stadsmuseet är ett av Sveriges största kulturhistoriska museer med runt en kvarts miljon besökare årligen. Med större och mer effektiva utställningsytor kan kvaliteten på utställningarna förbättras och locka ännu fler besökare. Projektet beräknas vara slutfört våren 2017.
Södra stadshuset uppfördes under 1600-talets senare del efter ritningar av arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Byggnaden användes under de första åren som generalfaktorikontor men redan år 1669 övertog staden lokalerna. Under åren har en mängd verksamheter huserat i byggnaden, till exempel rättsväsende, häkte, kyrkor, skolor, bostäder, restauranger och butiker.
Stadsmuseet har haft lokaler i byggnaden från 1931. Verksamheten utvidgades successivt till att efter en större ombyggnad i början av 1960-talet omfatta hela byggnaden. 1998 förklarades byggnaden som byggnadsminne.
Bolag Lerstenen säljer merparten av sitt kommersiella bestånd till Diös för 1,6 miljarder kronor. Vd:n Erik Sällström berättar för Fastighetssverige hur man vill investera pengarna från affären, var i Umeå man ser bäst möjligheter, hur man ser på framtiden för sitt kommersiella bestånd och om tankar kring aktieinnehavet i Diös.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.