Image
Vinnarna av Glaspriset 2018. Fr v: Erik Sällström, Lerstenen, Niklas Carlén, Wingårdhs, Pilutaq Larsen Ström, Semrén & Månsson, Tord-Rikard Söderström, Wingårdhs, Peter Forsberg, Lerstenen, Artis Baumanis, Arturas Kvauka och Normunds Ermanssons, UPB.
Vinnarna av Glaspriset 2018. Fr v: Erik Sällström, Lerstenen, Niklas Carlén, Wingårdhs, Pilutaq Larsen Ström, Semrén & Månsson, Tord-Rikard Söderström, Wingårdhs, Peter Forsberg, Lerstenen, Artis Baumanis, Arturas Kvauka och Normunds Ermanssons, UPB.

Foppa prisas för glashus

Event Glaspriset 2018 går till Umestan 12, som ägs av Lerstenen, där hockeylegendaren Peter Forsberg är delägare. Wingårdhs är arkitekt.
Publicerad den 13 April 2018
Umestan 12 vinner Glaspriset 2018. Bild: Wingårdhs
Umestan 12 vinner Glaspriset 2018.

Glaspriset 2018 går till Umestan 12 i Umeå - ett sex våningar högt kontorshus som med sin 3 300 kvadratmeter stora vackra glasfasad även klarar kraven för Miljöbyggnad Guld. Glasfasaden är utförd som dubbelskalsfasad, vilket ger både exceptionellt låg energiförbrukning och huset olika spännande uttryck över dygnet, både utifrån och inifrån.

– Det känns naturligtvis både hedrande och roligt att vinna Glaspriset. När vi ritade Umestan ville vi att materialet skulle spegla och utmana sin omgivning. Men vi ville också att det skulle kunna agera effektivt klimatskal, bidra till goda ljusförhållanden och driva karaktäristisk arkitektur till sin spets, säger Gert Wingårdh, ansvarig arkitekt.

Tack vare dubbelskalsfasaden, där det yttre skiktet hänger i konsoler 90 centimeter utanför det inre skiktet, undviks onödiga köldbryggor vilket bidrar till den låga energiförbrukningen.Glasfasaderna på Umestan 12 har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt, något som medför såväl solskydd och insynsskydd som utblick.

– Glas måste ofta bearbetas för att bli något mer än bara ett tekniskt skikt. Vi tycker att färgen på huset i Umestan fångar det flacka norrländska ljuset och får byggnaden att visa olika ansikten olika tider på dygnet och olika årstider, berättar Gert Wingårdh.

– Kunskap är ett ledord i hela vår verksamhet och med Glaspriset får vi uppskattning för att vi har det. Vi klarar av komplicerade lösningar och lyckas få olika bärande konstruktioner att samverka, i Umestanprojektet med stål och glas, säger Edgars Tooms, försäljningschef hos UPB, som också pekar på de tuffa toleranskrav som projektet innehöll, där den yttre glasfasaden hänger fästad endast uppe i taket.

– Dubbelglasfasaden ger också bra effekter för såväl ljus- och ljudlaster som för minimal energiförbrukning, säger Edgars Tooms.

Byggherre är Lerstenen AB, som ägs och drivs av familjen Sällström med Forspro (Peter och Kent Forsberg) som stor delägare.

JURYNS MOTIVERING

Som en del i Umeås ambitiösa satsning på arkitektur och stadsutveckling, har en ny kontorsbyggnad av skimrande glas uppförts i regementsområdets företagspark. Kring en överbelyst atriumgård är kontorsrum placerade med fin utsikt över centrala Umeå. Den miljöguldklassade byggnaden har en dubbelglasfasad där det yttre glasskiktet hänger från meterlånga konsoler, för att undvika köldbryggor. Glaset har svart screentryck inåt och orangebrunt tryck utåt. Detta möjliggör solskydd, insynsskydd och full utblick. De två fasadskiktens uttryck varierar under dagen. I dagsljus reflekterar den minimalistiska och precisa glasvolymen omgivningen – och när mörkret faller sprider byggnaden ett varmt, diffuserat och drömskt ljus.

FAKTA Umestan 12
Byggherre: Lerstenen AB
Arkitekt: Wingårdhs, Tord-Rikard Söderström, Niklas Carlén och Gert Wingårdh
Byggentreprenör: Selbergs AB
Glasentreprenör: UPB AS
Glasleverantör: Pal-Klaas AS

Om Glaspriset
Glaspriset är Glasbranschföreningens tävling om bästa glasbyggnadsprojekt Glaspriset delas ut vartannat år i samband med byggmässan Nordbygg. Glaspriset 2018 går till ett glasbyggnadsprojekt som färdigställts under 2016 eller 2017 i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige