Image
Bild: Lantmäteriet

Fler småhusaffärer gör att inteckningarna ökar igen på den svenska fastighetsmarknaden

Sverige Lantmäteriets siffror för tredje kvartalet 2019 visar att tillväxttakten för inteckningsbeloppet ökar igen på den svenska fastighetsmarknaden.
Publicerad den 30 Oktober 2019
Utvecklingstakten för inteckningar. Bild: Lantmäteriet
Utvecklingstakten för inteckningar.

Det totala inteckningsbeloppet i fastigheter ökade mellan juli och september med 85 miljarder kronor eller motsvarande 1,5 procent och uppgår nu till 5,7 biljoner – eller 5 668 miljarder – kronor. De tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne står tillsammans för 60 procent av totalbeloppet när det gäller inteckningar.
– Vi får gå tillbaka till tredje kvartalet 2017 för att hitta en högre procentuell ökningstakt för inteckningsbeloppet i fastigheter än den vi ser idag. Vi ser ett tydligt trendbrott detta kvartal för bland annat Kalmar, Stockholms och Uppsala län som har haft en lägre takt för inteckningsbeloppen under de senaste två åren. För dessa län är fler genomförda småhusaffärer den främsta orsaken till ökningen säger Dennis Lindén, enhetschef på Lantmäteriet.

I län som till exempel Gävleborgs län har antalet småhusaffärer inte ökat lika mycket, vilket även har medfört att ökningen av inteckningsbeloppen inte är lika hög.
– Vi är vana vid att det är ökade villapriser är den främsta orsaken till att inteckningarna ökar på den svenska fastighetsmarknaden. Denna gång är det snarare ett ökat antal sålda småhus som gör att tillväxttakten för inteckningar ökat till den högsta nivån på två år. Det har varit fler objekt ute på marknaden, vilket i sin tur har inneburit fler genomförda affärer och en mer blygsam prisutveckling för småhus, säger Dennis Lindén.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Newsec-profilen: Därför är standardiserad digitalisering nödvändig

Teknik Fastighetsbranschen står inför ett förändringstryck och måste leva upp till myndigheternas och hyresgästernas krav. Men just nu råder en nybyggaranda när det gäller digitalisering i branschen och det saknas tydliga ramar och regler. Christoffer Börjesson är head of digital accelerator på Newsec och har tydliga tankar om hur digitaliseringen bör standardiseras för att lyckas uppnå målet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige