Image

Fatburen såld för en krona – Vico stämmer Aareal Bank

Juridik Fastigheten Fatburen på Södermalm i Stockholm ska i förra veckan ha sålts på en privat auktion - för en krona. De irländska ägarna Vico Capital vidtar nu juridiska åtgärder mot både Aareal Bank och Catella.
Publicerad den 22 Juni 2011

Vico Capital köpte år 2007 fastigheten Fatburen – med Skatteverkets kontor - av Keops för 2,66 miljarder kronor.

Vico, som länge haft finansiella svårigheter, har försökt sälja, utan att lyckas.
I förra veckan hölls en ”privat auktion”, där ett bolag kontrollerat av långivaren Aareal Bank ska ha köpt aktierna i det fastighetsägande Vico-bolaget Myrtleville AB för en krona.

Vico Capital har skickat ett pressmeddelande där man ger sin syn på hur affären ska ha gått till.

Vico Capital menar bland annat att man varit överens med Aareal om att sälja del C av Fatburen, för att klara av sina låneförpliktelser. Catella ska ha anlitats för att sköta försäljningsprocessen. Ett bud på 950 miljoner kronor ska ha kommit in, men i sista stund ska Aareal ha stoppat försäljningen och menat att man inte velat låta sin pant, i form av fastigheten, delas.

Dessförinnan ska Aareal ha tvingat fram ett avtal som gått ut på att Aareal skulle ta över fastigheten för en krona om den inte var såld inom sex månader.

Vico ska så sent som i april i år ha föreslagit att bolaget skulle betala tillbaka 400 miljoner kronor till Aareal, men att Aareal inte hade accepterat, utan att man velat ha tillbaka hela lånet på en gång.

Det här ledde fram till den privata auktionen i förra veckan, där Aareal i princip ska ha sålt fastigheten till sig själva för en krona.

Enligt Vico planerar Aareal att förlänga hyresavtalet med Skatteverket och sedan sälja fastigheten senare i år, och behålla hela vinsten.

Vico ska ha anlitat Catella för att sköta förhandlingarna med Aareal. Senare ska Catella ha bytt fot och arbetat för Aareal.

Vico meddelar att man nu vidtar juridiska åtgärder mot både Aareal Bank och Catella, och eventuellt andra inblandade.

Vico Capital ägs av irländarna Brian och Mary Patricia O´Donnell. Den drygt 48 000 kvadratmeter stora Fatburen är den enda fastigheten Vico äger i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige