Image

Fastighetsskatten höjs kraftigt 2019

Ekonomi/Finansiering Skatteverkets riktvärden för fastighetstaxeringen 2019 är nu offentliga och kraftiga höjningar av taxeringsvärdena och fastighetsskatten kan konstateras, särskilt i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Publicerad den 19 September 2018
Andreas Adolphsson. Bild: Grant Thornton
Andreas Adolphsson.

Höjningen för fastigheter i Stockholms centrala områden ligger upp emot 30 procent. För Göteborg och Malmös centrala delar upp emot 20 procent. Enligt Grant Thorntons beräkningar blir konsekvensen av detta att fastighetsskatten i Stockholm kommer att öka med omkring 150-200 kronor per kvadratmeter.

I detta sammanhang bör noteras att det finns områden i Stockholm där fastighetsskatten för normalt kontor kommer att uppgå totalt till över 900 kronor per kvadratmeter, vilket är avsevärt högre än på andra håll i Sverige.

– Vi håller på att analysera utfallet och det finns ett antal frågetecken. En anmärkningsvärd notering som kommer att få ett antal konsekvenser är att enbart markvärdena ökar dramatiskt. Detta gäller i stora delar av landet. Det finns områden i Stockholm och Göteborg som får höjningar på omkring 100 procent, säger Andreas Adolphsson, partner och ansvarig för branschgruppen Fastigheter & Bygg på Grant Thornton.

– Frågan är om prisutvecklingen varit så stor sedan förra taxeringen för tre år sedan enbart på marken. Detta påverkar fastighetsskatten, avskrivningsunderlag med mera. Sammantaget är det nu viktigare än någonsin att säkerställa att taxeringarna är korrekta, säger Andreas Adolphsson.


Fotnot: Grant Thorntons beräkningar grundar sig på ett kontor byggt år 2002 med för aktuella områden genomsnittliga hyresnivåer.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Grant Thornton på Branschguiden

Grant Thornton är ett av Sveriges snabbast växande revisions- och konsultföretag med över 1250 medarbetare på 24 orter runt om i Sverige. Grant Thornton är medlem i det internationella nätverket Grant Thornton International Ltd, som har fler än 47 000 medarbetare och finns i över 133 länder.
Grant Thornton erbjuder tjänster inom revision, ekonomiservice, skatt och rådgivning och är stolta över att över att vi har tilldelats utmärkelsen Sveriges bästa arbetsgivare 2017.
I branschgruppen Real Estate and Construction (”Fastighetsgruppen”) har Grant Thornton samlat sin speci...

Läs mer om Grant Thornton på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny lag om tvistelösning för de privata fastighetsägarnas hyresförhandlingar

Sverige Under fredagen klubbades en ny lag som börjar gälla 1 januari nästa år. Den ska hjälpa till med tvistelösningen med privata hyresvärdar. Fastighetssverige tog reda på vad Socialdemokraterna velat åstadkomma med lagförslaget som nu klubbats och varför vänsterpartiet har invändningar mot den.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige