Image

Fastighetsbyrån: Vinden har vänt på bostadsmarknaden

Bostäder Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att köparna fortfarande har övertaget på bostadsmarknaden i Sverige. Dock har köparnas fördel minskat både på riksnivå och i samtliga segment jämfört med december. Mäklarna rapporterar om fler besökare på visningarna men fortsatt viss avvaktande inställning hos spekulanterna.
Publicerad den 24 Januari 2018

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 426 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?” blev snittet 4,71 på en skala mellan noll (köparna) och tio (säljarna). Det kan jämföras med 4,25 när samma fråga ställdes i december. Fördelen för köpare minskar alltså vilket gäller både på riksnivå och samtliga segment.

– Både siffrorna och vad mäklarna säger nu efter de första stora visningshelgerna visar en tydlig förändring jämför med innan årsskiftet. Det är överlag fler folk på visningarna och viljan att komma till avslut i bostadsaffären har ökat. Samtidigt finns fortfarande en viss oro kvar och en relativt stor grupp är fortfarande avvaktande och väntar på tydligare signaler vart marknaden är på väg, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Om drygt en månad införs det skärpta amorteringskravet i Sverige. Det kan vara en anledning till förändringen på marknaden och den ökade viljan att göra bostadsaffärer.

– Att det är fler folk på visningarna verkar gälla på de flesta orter runt om i landet. En anledning, främst på dyrare orter, kan vara det skärpta amorteringskravet som kommer närmare med stormsteg. En viss grupp vill köpa och skriva kontrakt innan första mars. Deras köpvilja skulle möjligen även kunna smitta av sig till andra. Sedan har ju priserna gått ner vilket säkert också bidrar till ökad efterfrågan, säger Johan Engström.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige