Image
Bild: Istock

Fastighetsägarna Syd: "Hyresnivån i södra Sverige behöver höjas upp till 3,5 procent"

Öresund Nu inleder Fastighetsägarna Syd hyresförhandlingarna i södra Sverige. För att hyresrätten ska kunna utvecklas som en viktig och attraktiv boendeform måste hyran utvecklas i takt med samhällsekonomin i övrigt. Fastighetsägarna anser därför att den allmänna hyresnivån i Skåne, Kronoberg och Blekinge behöver höjas upp till 3,5 procent under 2020.
Publicerad den 27 September 2019

Hyresrätten spelar en viktig roll på den svenska bostadsmarknaden. Den bidrar till dynamiken på arbetsmarknaden och spelar därför också en viktig roll för svensk ekonomi i stort. Under senare år har denna roll undergrävts på ett sätt som i förlängningen kan hota hyresrättens ställning som en självklar och attraktiv boendeform, menar Fastighetsägarna Syd.
– Sedan 2011 har den allmänna hyresnivån inte ens följt med inflationen. Det innebär att hyrorna har fallit i reala termer. Eftersom hyran är hyresvärdens enda intäkt påverkar det den långsiktiga möjligheten att bygga nya hyresrätter och att underhålla befintliga hyresrätter, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef, Fastighetsägarna Syd.
– Att hyresnivån har sänkts i reala termer beror ytterst på att den årliga förhandlingen om den allmänna hyresnivån saknar både grunder som anger vad en hyresjustering ska baseras på och en oberoende tvistelösning som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens, säger Carl-Lennart Lagerström.

Baserat på den förväntade samhällsekonomiska utvecklingen i Sverige skulle därför den allmänna hyresnivån i Skåne, Kronoberg och Blekinge behöva höjas upp till 3,5 procent under nästa år.

På följande orter inleder Fastighetsägarna Syd hyresförhandlingarna:
Alvesta
Bjuv
Bromölla
Burlöv
Båstad
Eslöv
Helsingborg
Hässleholm
Höganäs
Hörby
Höör
Karlshamn
Karlskrona
Klippan
Kristianstad
Kävlinge
Landskrona
Lessebo
Ljungby
Lomma
Lund
Markaryd
Olofström
Osby
Perstorp
Ronneby
Simrishamn
Sjöbo
Skurup
Staffanstorp
Svalöv
Svedala
Sölvesborg
Tingsryd
Tomelilla
Trelleborg
Uppvidinge
Vellinge
Växjö
Ystad
Åstorp
Älmhult
Ängelholm
Östra Göinge
Örkelljunga

I Malmö inleds förhandlingarna senare i höst eftersom nuvarande uppgörelse gäller fram till den sista februari 2020.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige