Image

Fastighetsägarna: Hyresnivån i Stockholm behöver höjas med 3,5 procent under 2019

Stockholm Svensk ekonomi förväntas växa i relativt god takt även under 2019 med stigande inflation och räntor som följd. Detta behöver avspeglas i de årliga förhandlingarna om den allmänna hyresnivån för att ge hyresrätten förutsättningar att utvecklas som en attraktiv boendeform. Mot den bakgrunden yrkar Fastighetsägarna Stockholm att hyresnivån i Stockholm behöver höjas med 3,5 procent per den 1 januari 2019.
Publicerad den 14 September 2018
Nathalie Brard. Bild: Fastighetsägarna
Nathalie Brard.

Den ekonomiska utvecklingen har varit generellt god i Sverige under lång tid. Detta har dock inte avspeglats i den allmänna hyresnivåns utveckling. Under de senaste åren har nivån inte ens nått upp till inflationen, vilket innebär att hyresnivån har sänkts i reala termer.

– Det är naturligtvis inte långsiktigt hållbart. Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Den ska betala löpande driftskostnader och fastighetsunderhåll samt göra det möjligt att bygga upp kapital för att finansiera nyproduktion. Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste vi ta hänsyn till detta, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Att hyresnivån har sänkts i reala termer beror ytterst på att den årliga förhandlingen om den allmänna hyresnivån saknar både grunder som anger vad en hyresjustering ska baseras på och en oberoende tvistlösning som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens. Denna otydlighet ger Hyresgästföreningen ett veto. Om parterna inte kommer överens blir det ingen hyreshöjning. Det innebär att hyresvärden förr eller senare tvingas acceptera Hyresgästföreningens bud.

Mot bakgrund av Sveriges riksbanks prognoser för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, samt den regionala utvecklingen i Stockholm, yrkar Fastighetsägarna att den allmänna hyresnivån i Stockholm behöver höjas med 3,5 procent per den 1 januari 2019. Detta ligger i linje med den vägledning som Fastighetsägarna och Sabo gemensamt har tagit fram inför de ortsvisa förhandlingarna.

– Som parter har vi fått det gemensamma ansvaret att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas som en attraktiv boendeform. Vi ser fram mot en konstruktiv och skyndsam ramavtalsförhandling om 2019 års hyresjustering i Stockholm. Det är viktigt, inte minst för att undvika retroaktivitet för hyresgästerna, säger Nathalie Brard.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige