Image

Fastighetsägarna: Hyresgästföreningen stoppar tusentals nya bostäder

Bostäder Genom att överklaga detaljplaner och bygglov, samla in namn till protestlistor och svara på remisser till nya byggprojekt jobbar flera av Hyresgästföreningens lokalavdelningar i Stockholm aktivt för att sätta stopp för nybyggnation av bostäder. Det menar Fastighetsägarna Stockholm.
Publicerad den 5 April 2016

Enligt Fastighetsägarna Stockholm har Hyresgästföreningen totalt stoppat nästan 7 000 bostäder i Stockholm, vilket motsvarar hem för 13 000 människor.

Fastighetsägarna har granskat Hyresgästföreningens överklaganden utifrån statistik från länsstyrelserna från 2005 till 2014. I hela landet har lokala hyresgästföreningsavdelningar försökt att stoppa nästan 9 000 bostäder. Stockholm sticker ut och hela 70 procent av de bostäder som Hyresgästföreningen överklagar finns i Stockholm, Solna och Botkyrka.

Centralt driver Hyresgästföreningen en tydlig linje för ökat byggande med till exempel kampanjen ”Fler Hem” där politiker uppmanas att sätta fart på byggandet. Men i praktiken motarbetas detta av de egna lokalavdelningarna.

– Lokalt värnar Hyresgästföreningen dem som har lyckats få en hyresbostad och motarbetar på så sätt alla de 500 000 som står i bostadskö. Med tanke på den akuta bokris som råder är det anmärkningsvärt och svårt att förstå, säger Billy McCormac vd på Fastighetsägarna Stockholm.

I Hyresgästföreningens namn motarbetas tusentals nya bostäder där de behövs som mest. Bland annat har man överklagat detaljplanen för en renovering och tillbyggnad av S:t Görans före detta gymnasium på Kungsholmen som skulle ge 245 nya studentbostäder. På Södermalm har en lokal hyresgästförening överklagat ett förslag som omfattar 225 nya bostäder och en förskola i Rosenlundsparken.

Möjligheten att överklaga detaljplaner och bygglov leder till längre plan- och byggprocesser, högre kostnader och i slutändan färre nya bostäder. Ett sätt att underlätta och snabba på byggandet av nya bostäder är att se över överklagandeprocesserna i plan- och bygglagen.

– De demokratiska aspekterna i plan- och bygglagen är viktiga och berörda ska självklart höras. Men det betyder inte att hyresgästorganisationer ska ges rätt att ingå i samrådskretsen, eftersom berörda hyresgäster redan ingår. Menar regeringen allvar med att bostadsbyggandet måste öka behöver samrådskretsen minska, avslutar Billy McCormac.

Fastighetsägarna har idag skickat in en skrivelse till regeringen med en begäran om att hyresgästorganisationer stryks som sakägare ur PBL.
Fastighetsägarna Stockholm är branschorganisationen för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i Stockholms län och på Gotland. Våra 4500 medlemmar spänner från börsnoterade fastighetsföretag och kommunala bostadsbolag till bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare.

Tillsammans har de drygt 10 000 fastigheter där det bor en halv miljon människor. Våra medlemmar är en viktig del i samhällsbygget och våra investeringar gör Stockholm till en attraktiv storstad – inte bara för alla som bor här idag, utan för våra barn, och alla som vill komma hit i framtiden.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige