Image
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: En av tre tycker planprocessen är för komplicerad

Bolag Närmare var tredje tycker att den kommunala processen för att ändra användningen av lokaler är komplicerad. Bygglovsprocessen tar dessutom för lång tid. Det anser en majoritet i en ny kartläggning som Fastighetsägarna och arkitektkontoret White tagit fram.
Publicerad den 23 November 2022

Med ökad kommunikation mellan kommunen och fastighetsägare kan processen bli mer förutsägbar. Det är en av slutsatserna som dras i en gemensam delrapport där Fastighetsägarna och White föreslår sex åtgärder för en snabbare och mer effektiv planprocess.

Varje år byter hundratusentals lokaler hyresgäster. Verksamheter förändras snabbt och byggnader och lokaler behöver enkelt kunna ställas om från en verksamhet till en annan. Idag är processen för att ändra användning av lokaler både tidskrävande och komplicerad och det finns flera hinder. Det gör att lokaler inte används så resurseffektivt som det skulle vara möjligt. För att klara omställningen till ett hållbart, tryggt och attraktivt samhälle behöver det befintliga fastighetsbeståndet användas mer effektivt
– Närmare en av tre fastighetsägare tycker att detaljplaneprocessen är komplicerad, tar för lång tid och att regelverket är svårtolkat. Tiden är en viktig faktor för att snabbt kunna ställa om till förändrade behov hos kunderna och behöver kortas. Processen kan också bli mer förutsägbar genom ökad kommunikation mellan kommunen och fastighetsägaren, säger Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, som tagit fram rapporten och fortsätter.
– Utöver förslaget om ökad kommunikation mellan fastighetsägare och kommun föreslår vi en moderniserad stadsplaneringsprocess, att överklagandemöjligheterna i detaljplaneprocessen tidigareläggs och att skattereglerna utvecklas till att stimulera flexibel användning av lokaler.

– För att utveckla både attraktiva och hållbara städer är det avgörande att vi utnyttjar befintliga lokaler bättre än vad vi gör idag. Vi är därför glada att nu kunna presentera flera åtgärder på hur det är möjligt att använda det befintliga beståndet effektivt och hållbart. Genom att bland annat ökad dialog mellan kommuner, fastighetsägare och konsulter i ett tidigt skede men också genom att införa nya arbetssätt i stadsplaneringen kan vi gemensamt arbeta för omställningen till ett hållbart samhälle, säger Gustav Fornwall, planarkitekt, White Arkitekter.

Fastighetsägarnas och Whites förslag för effektivare användning av lokaler:

  • Inför nya arbetssätt i stadsplaneringen som fokuserar på ökad flexibilitet i detaljplanerna för effektiv omställning av fastigheter

  • Skapa en arena för att samordna myndigheters krav och fastighetsägares behov av flexibel lokalanvändning

  • Långsiktiga spelregler och ett regelverk som gör det möjligt att bygga flexibelt från början.

  • Se över skatteregler för direktavdrag och momsregler för att stimulera lokaldelning och momsbefriade verksamheter

  • Ge kommunerna i uppdrag att informera fastighetsägare om detaljplaneprocesser

  • Modernisera överklagandeprocessen så att möjligheterna att påverka förslag kommer tidigare i planprocessen
  • - Andreas Lithander
    andreas@fastighetssverige.se

    Ämnen

    Senast från Fastighetssverige Plus

    Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

    Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

    Läs mer

    Mer om Fastighetssverige Plus


    Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
    Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

    Mer från Fastighetssverige