Image
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige. Bild: Fastighetsägarna

Fastighetsägarna: Bra för hyresmarknaden att tvistlösning införs

Juridik Det är bra att riksdagen beslutat införa en oberoende tvistlösning för de kollektiva årliga hyresförhandlingarna. Det kommer ge snabbare och effektivare förhandlingarna när det finns en möjlighet att vända sig till en oberoende instans om det inte går att nå en överenskommelse om den allmänna hyresutvecklingen mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.
Publicerad den 25 November 2022

Riksdagen beslutade under torsdagen att införa en oberoende tvistlösning för de årliga hyresförhandlingarna från och med 2023. Den nya lagen innebär att om fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kan nå en uppgörelse är det möjligt att vända sig till en oberoende skiljeman för att få frågan om hyresutvecklingen avgjord. Skiljemannen utses av hyresnämnden. Med den nya lagen införs också tidsgränser för hyresförhandlingarna för att effektivisera förhandlingsprocessen i syfte att nå uppgörelser snabbare, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

– Införandet av en oberoende tvistlösning är en viktig förändring som kommer att förbättra hyresförhandlingarna. Med möjligheten att lösa tvister med hjälp av en skiljeman kan vi minska risken för onödigt utdragna förhandlingar och retroaktiva hyresjusteringar. Det är bra både för hyresgäster och hyresvärdar, säger Anders Holmestig, Fastighetsägarna Sverige.

– Med införandet av en oberoende tvistlösning i kombination med vår överenskommelse med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta om gemensamma grunder för hyresutvecklingen förbättrar vi förhandlingsprocessen. Det kommer stärka investeringarna i hyresrätter, säger Anders Holmestig.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Artikelserie om hållbart byggande: Greenwashing och gammalt tänk

Bygg/Arkitektur Fastighetssverige artikelserie om hållbart byggande når sin tredje och sista del. För Fastighetssverige berättar arkitekten Peter Ullstad från Codesign om hur vanligt så kallad greenwashing är i byggbranschen, en lite självbelåten bransch och hur tänket kring byggmaterial måste ändras för att ta nästa steg i hållbarhetsfrågan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige