Fastigheter utgör nio procent av börsvärdet

Fastighetsbolagen dominerar på Stockholmsbörsen. Bild: Pangea
Fastighetsbolagen dominerar på Stockholmsbörsen.

Publicerad den 25 Juni 2019

Skicka till e-post

Sverige Efter den senaste tidens uppgång är andelen fastigheter på den svenska börsen i nivå med det tidiga 1990-talet, enligt Pangea.

Nordiska fastighetsaktier fortsätter att ånga vidare på börsen och under det senaste året har sektorn stigit med 32 procent, exklusive utdelningar, jämfört med 3 procent för börsen generellt. Framförallt de svenska fastighetsbolagen har gått starkt och värderas nu 14 procent över sina substansvärden i genomsnitt, vilket skapar ett intresse för nya bolag att söka sig till börsen, enligt den senaste upplagan av Pangea Listed Overview som produceras av Pangea Property Partners.

– Fastigheter har under hela 2000-talet varit en av de absolut starkaste sektorerna på börsen, drivet av låga räntekostnader och stigande hyresintäkter. De senaste åren har också internationellt kapital flödat in på den nordiska fastighetsmarknaden och bidragit till rekordlåga avkastningskrav inom flera segment. 2019 är åttonde året i rad med stigande börskurser för nordiska fastighetsaktier, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Enligt rapporten har det gått allra bäst för fastighetsbolag med fokus på logistik och bostäder med en börsuppgång på 70 procent respektive 33 procent i genomsnitt under det senaste året. Bolag med fokus på köpcentrum har däremot haft det fortsatt trögt och bara stigit 5 procent. Sett till geografi har svenska fastighetsbolag gått starkast och ökat med 35 procent, medan fastighetsbolag i övriga Norden har ökat med 14 procent.

Den positiva utvecklingen har medfört att svenska fastighetsbolag nu värderas 14 procent över sina underliggande substansvärden i genomsnitt. Många fastighetsbolag i övriga Norden värderas däremot till en generell rabatt på 20-25 procent, enligt rapporten.

– När svenska fastighetsbolag fortsätter att gå urstarkt på börsen motiverar det fler bolag att överväga en börsnotering. Det finns nu fler fastighetsbolag på börsen än någonsin tidigare, där John Mattson och K2A är de senaste nytillskotten, och ytterligare bolag står i kö, säger André Lundberg, partner och projektledare på Pangea Property Partners.

Det är idag 34 fastighetsbolag noterade på den nordiska huvudlistan och ytterligare 16 fastighetsbolag är noterade på First North, med ett samlat börsvärde på 63 miljarder euro. Därtill finns ett tiotal projektutvecklare med ett börsvärde på ytterligare 4 miljarder euro, enligt rapporten.

– Fastigheter utgör nu ungefär fem procent av det samlade börsvärdet i Norden, och nio procent i Sverige, vilket är den högsta nivån vi har sett sedan början av 90-talet, fortsätter André Lundberg.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se


ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Senast från Fastighetssverige Plus

SBS vd: "Siffrorna talar sitt tydliga språk"

Bostäder Studentbostäder i Sveriges vd Rebecka Eidenert om miljardförvärvet i Luleå, bolagets expansionsplaner och studentbostadskrisen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus

Fastighetssverige på sociala medier


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige
Kvarteret Kungsfiskaren.

De får utveckla nytt kvarter i SträngnäsEva Landén.

Corem vidareutvecklar Pro Stop BoråsSBAB: Kort bindningstid fortsatt populärast+ Plus
Per Ekelund.

Ekelund om vd-livet efter avnoteringenPontus Werlinder.

Telge Bostäder köper i MölnboUppsalahem väljer Cykelfabriken för sin flytt till nya och moderna lokaler i Uppsala.

Ihus hyr ut till Uppsalahem i Cykelfabriken+ Plus
Torslanda Property Investment äger, förvaltar och hyr ut fastigheten Sörred 8:4 lokaliserad i Göteborg. Volvo Cars är för närvarande den enda hyresgästen och kontraktet löper till slutet av december 2024.

Spelet bakom miljardaffären i GöteborgIlija Batljan, vd för SBB.

SBB köper fastighetsportfölj av HumanaFastighetssverige PLAY


Branschguiden

Annica Ånäs.

Atrium Ljungberg säljer bostadsområde till HSBHenrik Saxborn.

Castellum: Fortsatt stark hyrestillväxtRutger Arnhult, vd för Klövern.

Klöverns fastighetsportfölj uppe i 55 miljarderFredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Marginella uppgångar i Vasakronans delårsrapportAnders Nissen, vd för Pandox.

Pandox: Förändrad redovisning av fastighetsskatt påverkar intäkterAnders Danielsson, Skanskas vd.

Rättsprocesser ger Skanska resultat-uppsvingFlyggodslagret.

Catena tecknar logistikavtal med DHLJan-Olof Backman.

Ny styrelseordförande i Credentia+ Plus
Lennart Schuss.

Schuss: "Trodde inte att det skulle gå så här bra"Söderport, ägt av Jens Engwalls Nyfosa och David Mindus Sagax, miljardsäljer till Torslanda Property Investment.

Söderport säljer för 2,3 miljarderIngvor Sundbom säger upp sig som CFO på Heimstaden och ersätts tillfälligt av Magnus Nordholm.

Heimstadens CFO lämnar bolagetStina Lindh Hök, operativ chef på Nyfosa.

Nyfosa förvärvar portfölj i Malmö
Se fler nyheter