Image

Fasticon tar fram partnering-liknande upphandlingsform för Aff-tjänster

Bolag Fasticon och Väsbyhem har tagit fram en ny upphandlingsform för fastighetstjänster hos offentliga aktörer. Väsbyhem, som upphandlar sin trappstädning på nytt, gör det i samverkansform i syfte att säkerställa hög kvalité och rätt ersättningsnivå.
Publicerad den 7 April 2016
Per Ollas. Bild: Fasticon
Per Ollas. Joakim Bysell. Bild: Väsbyhem
Joakim Bysell.

Bakgrunden är att Lagen om offentlig upphandling (LOU) har lett till kvalitetsproblem och pressade priser.

- LOU innebär att det är svårt att förkasta anbud med för låga priser. I kölvattnet av detta får man entreprenader med dålig kvalitet och många tilläggsfakturor. Det som från början ser ut att vara en billig lösning blir i slutändan väldigt dyrt, säger Per Ollas, affärsområdeschef Upphandling på Fasticon.

Istället provas nu en modell där priset inte ingår som parameter i upphandlingen - istället värdesätts entreprenadens genomförande med ett poängsättningssystem.

- Äntligen lite nytänk i branschen. Samverkansmodellen innebär rimligtvis att rätt prisnivå sätts och att förutsättningarna ges att få rätt kvalité, säger Per Ollas.

Väsbyhem använder nu upphandlingsformen för sin trappstädning. Själva upphandlingen är genomförd – ED:s Städfirma och Byggtjänst AB tilldelades entreprenaden och nu väntar samråd kring pris, kvalitet och om hur arbetet ska utföras.

Om parterna inte kan komma överens har beställaren rätt att avbryta entreprenaden och en ny upphandling görs.

- Vi väljer att prova den här nya modellen för att säkerställa att vi får rätt entreprenör, att de har rätt målsättning och kan leverera rätt kvalitet. I en vanlig upphandling är priset egentligen det enda som styr och då kan det vara väldigt svårt att få rätt kvalitet, säger Joakim Bysell, förvaltningschef på Väsbyhem.

Liknande modeller har länge använts för att komma till rätta med liknande problem inom byggbranschen och delvis kring fastighetstjänster när det gäller privata företag.

- Det är första gången som ett företag som omfattas av LOU använder en sådan här upphandlingsform när det gäller tjänster inom nya Aff, säger Per Ollas, som menar att den här metoden kan komma att användas mycket framöver.

- Jag ser en stor potential för samverkansentreprenader inom Aff-området. Det ska bli intressant att följa utvecklingen och se hur stort intresset för detta är. Lanseringen av ABFF 15 kommer lägligt eftersom denna tillförts skrivningar om samråd som är tänkta att ta hand om denna typ av entreprenadmodell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige