Image

Familjebostäder bygger energihus

MILJÖ Nu börjar Familjebostäders två första energihus att byggas, i stockholmska Stureby. Genom ett unikt byggsätt ska energiförbrukningen halveras jämfört med hus som byggs på konventionellt sätt. Båda husen är flerfamiljshus med hyresrätt.
Publicerad den 8 April 2008

– Familjebostäder har, som miljöcertifierat företag, sedan lång tid tillbaka fokuserat på miljöfrågor och arbetar på många sätt för en långsiktig hållbar utveckling ur ett miljöperspektiv, säger Bosse Sundling, vd på Familjebostäder. Vårt motto är att den mest miljövänliga energin är den som aldrig används.

Energihuskonceptet bygger på flera energismarta lösningar som tillsammans får ner energiförbrukningen till knappt 50 kilowattimmar per kvadratmeter, vilket är mindre än hälften av det värde som Boverkets byggregler ställer krav på i dag. Stockholms stads framtida krav förväntas vara 80 kilowattimmar per kvadratmeter.

– Den viktigaste skillnaden mot konventionella hus som byggs i dag är att energihusen byggs tätare och har bättre isolering i väggar och tak, säger Bosse Östlund, projektledare på Familjebostäder. Tekniken bakom är mekanisk till- och frånluft med återvinning (FTX), och skrymmande radiatorer behövs inte. Husen byggs också med energieffektiva fönster.

Energihusen gör det möjligt att hålla en låg energiförbrukning samtidigt som de boende kan ha en behaglig rumstemperatur på minst 20 grader.

Entreprenör är Ikano Bostadsproduktion. De planerar att bygga fler energihus i framtiden.
– För oss i byggbranschen är det viktigt att kunna bygga både resurssnålt och miljövänligt, säger Bengt Öquist, Ikano. Det är glädjande att Familjebostäder som stor kommunal fastighetsägare är bland de första att ta ställning för miljön och välja energihus.

Kvarteret Skogskarlen 2 byggs på Bäckaskiftsvägen/Sågverksgatan i Stureby och omfattar totalt 46 lägenheter, från ettor till fyror. Inflyttning beräknas till augusti 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige