Image
Nestinbox-bostäderna är inspirerade av fågelholkar.
Nestinbox-bostäderna är inspirerade av fågelholkar. Bild: Nestinbox

Fågelholksinspirerat projekt handlar upp konsulter

Bygg/Arkitektur Projektet Nestinbox går ut på att producera fågelholksinspirerade bostäder på bergväggar. Nu har projektet anlitat flera namnkunniga konsulter som ska verifiera att konceptet är genomförbart.
Publicerad den 12 Maj 2020

Nestinbox är ett idéprojekt som startades 2017 av två arkitekter och en trähusfabrikant. Syftet var att hitta ett nytt sätt att bygga små smarta hus utan att belasta miljön mer än nödvändigt, och spara värdefull mark.

Konceptet går ut på att montera små bostadshus i en stålkonstruktion på "vertikal mark", det vill säga på lodräta bergväggar i eller nära tätorter med färdig infrastruktur.

Projektet fick 2018 ett finansiellt stöd på 1,5 miljoner kronor av Boverket för att utveckla och undersöka projektets bärighet inom ramen för "Stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder."

Initiativtagarna har nu handlat upp och engagerat ett antal teknikkonsulter med spetskompetens för att verifiera att konceptet är genomförbart och vad som blir konsekvenserna tekniskt, ekonomiskt, hållbarhetsmässigt och estetiskt om man fullföljer projektets principiella grundtankar.

Upphovsmakarna till konceptet är arkitekterna Elisabetta Gabrielli/Archiground och Pontus Öhman/Luma Design, båda med egna verksamheter i Milano respektive Stockholm, och Michel Silverstorm, vd för Moderna Trähus i Norden AB, i Trosa utanför Stockholm.

Till sin hjälp för att utreda de tekniska frågorna har man engagerat Tyréns för projektering av stål och stomme samt för el-projektering och kalkyl, Bengt Dahlgren AB för projektering av luft, VA och energi, Ramböll för brandskyddsfrågor och Torkel Öste Fastighetskonsult AB för utredning om fastighetsbildning och planfrågor. Gruppen har också konsulterat Tove Malmqvist Stigell, seniorforskare och docent på Avdelningen för Hållbarhet på KTH, för rådgivning i hållbarhetsfrågor.

Projektledare och ansvarig för projektet är Pontus Öhman.

Teknikgruppen håller nu på att sammanställa ritningar och dokument samtidigt som arkitekterna ritar vidare på utformningen, arbetar med livscykelanalys (LCA) och dokumenterar fakta. En gedigen slutrapport med en hel del grafiskt material och en beskrivande utredningstext utlovas till hösten 2020.

Materialet kommer under hösten att i valda delar läggas ut på projektets hemsida, en hemsida som poetiskt avslutas med orden: "Låt dina tankar få vingar och tänka dig möjligheten att kunna bo som en fågel!"

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige