Image
EU öppnar för lägre moms på bostadshyror. Anders Nordstrand är mycket positiv. Nu kan Sverige – om politikerna vill – införa sex procents moms.
EU öppnar för lägre moms på bostadshyror. Anders Nordstrand är mycket positiv. Nu kan Sverige – om politikerna vill – införa sex procents moms. Bild: Sveriges Allmännyttor

EU öppnar för låg moms på bostadshyra

Bostäder Europeiska unionens råd för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofinrådet) har beslutat om ändringar i EU:s momsdirektiv. Det innebär att EU-lagstiftningen inte längre sätter stopp för nationella beslut om låg moms på bostadshyra. – Det är glädjande att detta hinder undanröjts. Nu äger vi själva frågan i Sverige, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
Publicerad den 11 April 2022

Låg moms på bostadshyra skulle göra det möjligt att dra av full ingående moms vid nyproduktion, renovering och i förvaltningen. Därigenom skapas ett utrymme för att bygga och renovera mer bostäder med hyror som fler har råd att betala.

Sveriges Allmännyttas beräkningar visar att nyproduktionshyran skulle kunna vara cirka 12 procent lägre med en låg moms på bostadshyra, förutsatt att byggkostnaderna inte ökar med motsvarande.

Europeiska unionens momsdirektiv har hittills inte tillåtit låg moms på bostadshyra. Ändringarna i direktivet, som beslutades den 5 april, gör att det nu är möjligt för varje enskild medlemsstat som vill att besluta om låg moms.

Sveriges Allmännytta har länge arbetat för låg moms på bostadshyra.
– Det skulle väsentligt minska den ekonomiska obalansen mellan upplåtelseformerna, säger Anders Nordstrand.

– Vi skulle kunna bygga mer bostäder med lägre hyror som fler kan efterfråga. Ändringarna i momsdirektivet har öppnat möjligheterna och nu är det upp till regering och riksdag att också ta tillvara denna möjlighet, säger Anders Nordstrand.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige