Image
Nya Gottsundaskolan.
Nya Gottsundaskolan. Bild: Parmaco

Efter branden – nu står en ny skola klar i Gottsunda

Bygg/Arkitektur I oktober 2018 sattes Gottsundaskolan i brand och nära 500 elever blev därmed av med sina klassrum. Nu, lagom till höstterminens start, står en nyproducerad högstadieskola på 3 082 kvadratmeter klar och redo att ta emot eleverna igen. Utformningen av skolan är framtagen och noga planerad av Parmacos arkitekt- och designteam.
Publicerad den 16 Augusti 2019

– I en sådan här kritisk och oförutsedd situation är vi väldigt tacksamma över att Parmaco har kunnat leverera en så stor skola med hög standard på så kort tid. Vår prioritet har varit att eleverna så snart som möjligt ska kunna få komma tillbaka till en trygg läromiljö, vilket de nu kommer få göra. Vi har även fått jobba i nära relation med Parmacos arkitekter för att bland annat välja ut- och invändiga kulörer till skolan och har därmed fått möjlighet att sätta vår egen prägel, vilket känns roligt. Nu ser vi fram emot skolstarten, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundsskolan.

Skolan började monteras i mitten på maj 2019 och har snabbt och effektivt färdigställts på 2,5 månader. Gottsundaskolan består nu av två byggnader på två plan samt en tredje befintlig byggnad som klarade sig från branden, som har renoverats och som kommer att kunna fortsätta att användas. Sammantaget är det 58 moduler som har byggts ihop och som består av 15 klassrum, varav fyra klassrum är specialutrustade för NO-Kemi och Teknik. Utöver klassrum finns det gemensamma rastutrymmen, personalutrymmen, wc och rwc, en invändig trappa, arbetsplatser för lärare och administration, konferensrum, NO-prepp och grupprum.
– Vi har genom hela processen haft ett väldigt bra samarbete med kommunen och skolledningen för att få en optimal miljö, vilket också har underlättat och gjort arbetet med Gottsundaskolan väldigt roligt. För oss är det av högsta vikt att tillgodose de önskningar och behov som finns både från kommunens håll och för de som ska vistas i skolan. I detta fall har det främst handlat om att få till inredningen på bästa sätt, där vi haft ett givande samarbete med inredningsarkitekter. Ju mer samarbete desto bättre skola i slutänden! Vi tror och hoppas att eleverna kommer att trivas när de börjar, säger Vicky Laflamme, arkitekt och designchef på Parmaco.

Den nya Gottsundaskolan är 3 082 kvm stor, rymmer 350 elever plus personal och kommer att stå på plats i minst 5 år. Även om det är en tillfällig skola lever den upp till samma kriterier som en permanent byggnad och kan dessutom anpassas i storlek efter skiftande behov och över tid. Skolan består av funktionella lokaler där undervisningen kan ske på ett effektivt sätt. Klassrummen är rymliga och med bra ljusinsläpp vilket gynnar lärandet. Stor vikt har även lagts vid designen som är tänkt att knyta an till omgivningens färgsättning, bland annat till träkyrkan precis bredvid skolan. Entréerna har rödmålade träfasader för att betona och underlätta orienteringen på skolgården.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige