Image
Diös utvecklar campus i centrala Borlänge.
Diös utvecklar campus i centrala Borlänge. Bild: Diös

Diös och Högskolan Dalarna utvecklar framtidens campus i centrala Borlänge

Uthyrning Sedan 2018 har Högskolan Dalarna inventerat och analyserat framtidens lokal- och utvecklingsbehov för högskolan i Borlänge. I dag har Högskolan Dalarnas styrelse fattat beslut om att gå vidare med förslaget att flytta in högskolan till centrala Borlänge, i fastigheten Mimer även kallad Liljanhuset.
Publicerad den 8 Oktober 2019

Målet med att flytta Högskolan Dalarna i Borlänge till centrum är att skapa ett attraktivt och ändamålsenligt campus med fokus på helt nya lärmiljöer och möjligheter till utvecklad verksamhet. Den framtida centrala placeringen ger också ett brett utbud av kringliggande servicetjänster, närhet till ett utvecklat resecentrum och möjlighet till ett närmare samarbete med näringslivet.

– Beslutet om högskolans flytt till centrala Borlänge är något vi jobbat för under en lång tid och det känns fantastiskt att vi nu är där. Vi är övertygade om att detta kommer att bidra till en ökad attraktivitet för Högskolan Dalarna och en utveckling för Borlänge, helt i linje med vår strategi om stadsutveckling. Nu ser vi fram emot att få fortsätta processen tillsammans med högskolan, säger Mikael Hedh, affärschef, Diös Dalarna.

– Samarbetet med projektgruppen för Högskolan Dalarna har varit väldigt bra med en tydlig och rak dialog. Det är enormt glädjande att vi nu har fått beslutet om att bidra till fortsatt utveckling för högskolan genom det nya centrala läget. Det kommer också att skapa helt andra möjligheter för Borlänge som stad, säger Bengt Eveby, affärsutvecklare, Diös.

Utvecklingen av den befintliga fastigheten Mimer, vid Liljeqvistska parken, kommer att påbörjas så snart planprocessen är klar och bygglov har vunnit laga kraft. Högskolans verksamhet fortsätter ostört tills inflyttning sker i helt nya lokaler.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete under hela processen med båda de involverade potentiella hyresvärdarna. Såväl Hushagen som Diös har varit lyhörda för våra behov och vi har haft en mycket god och rak dialog längs hela vägen. Nu ser vi fram emot att fortsätta denna process och ta den vidare i samarbete med Diös som är hyresvärd för det alternativ som styrelsen beslutat om, säger förvaltningschef Ulf Rydén.

– Från kommunkoncernens sida är vi positiva till beslutet. Ett centrumcampus kommer att bidra mycket för utvecklingen av Borlänges stadskärna och ett mer levande campus med närhet till bland annat resecentrum och annan service. Vi ser framför oss en högskola som blir ännu närmre för hela Dalarna. Nu ska vi fortsätta det gemensamma arbetet så att högskolan får bra möjligheter att utveckla sin verksamhet, säger Åsa Granat, kommundirektör, Borlänge kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige