Image

Detaljplanen för Slussen underkänd

Stockholm Mark- och miljödomstolen underkände i går detaljplanen för Slussen i Stockholm.
Publicerad den 13 December 2012
Ingalill Berglund. Bild: Atrium Ljungberg. Bild: Atrium Ljungberg
Ingalill Berglund. Bild: Atrium Ljungberg.

Kommunfullmäktige antog planen den 12 december 2011, men Mark- och miljödomstolen upphävde i går planen.

Tomas Rudin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd, menar att det måste till samarbete över blockgränserna för att en förnyelse av Slussen ska bli möjlig och sträcker ut en hand till Moderaterna.

– Att Mark- och miljödomstolen nu upphäver detaljplanen för Nya Slussen är ett stort bakslag för projektet. Vi har varnat för att det här skulle hända, nu måste partierna i Stadshuset ta gemensamma tag för att en hållbar förnyelse av Slussen ska bli möjlig, säger Tomas Rudin.

– Vi socialdemokrater är beredda till samarbete kring Slussen. Vi sträcker ut en hand till Moderaterna för att vi vill se en långsiktigt hållbar lösning för Slussen som är kostnadsmässigt och tidsmässigt rimlig.

På Atrium Ljungberg är man nöjda med beskedet. Bolaget hade överklagat eftersom en stor byggrätt för kontor och publika ytor var placerad framför bolagets fastighet Glashuset.

- Slussen är i stort behov av ombyggnad och som fastighetsägare ser vi behovet av att området fräschas upp och moderniseras. Samtidigt har vi ett ansvar mot medborgare, våra hyresgäster och våra aktieägare att lösningen för Slussen blir bra ur alla dessa perspektiv. Så var inte fallet i den föreslagna planen. Därför överklagade vi och välkomnar Mark- och miljödomstolens beslut, säger Ingalill Berglund, vd för Atrium Ljungberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige