Image

Detaljplan för Fabriksstaden i Gustavsberg vinner laga kraft

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för Fabriksstaden, det största området för nya bostäder i centrala Gustavsberg, har överklagats upp till sista instans. Nu meddelar Mark- och miljööverdomstolen att prövningstillstånd inte medges och planen kan därför vinna laga kraft.
Publicerad den 1 Augusti 2013

– Ett mycket glädjande besked. Nu får vi äntligen sätta spaden i marken så att den nya fabriksstaden kan växa fram, säger Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande.
Värmdö kommunfullmäktige antog i december 2011 detaljplan för Fabriksstaden, i Gustavsberg. Planens syfte är att det anrika fabriksområdet i centrala Gustavsberg kan omvandlas till en öppen och levande stadsdel med bostäder, verksamheter och service samtidigt som fabrikens historia fortsätter att vara både synlig och levande för invånare och besökare.

I Fabriksstaden planeras för cirka 1 400 bostäder, ett parkstråk och en förskola. Vissa kulturhistoriska byggnader, exempelvis sanitetsporslinsfabriken, planeras att bli en del av den nya bebyggelsen.

Fullmäktiges antagandebeslut överklagades till Länsstyrelsen i Stockholms län av boende utanför planområdet. Länsstyrelsen prövade överklagandena och beslutade i juni 2012 att avvisa två överklaganden och att avslå överklagandena i övrigt.

Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som avslog de inkomna överklagandena. Mark- och miljödomstolens dom överklagades av samtliga klaganden och ärendet togs vidare till Mark- och miljööverdomstolen i Svea Hovrätt.

Mark- och miljööverdomstolen meddelar i en dom den 28 maj 2013 att överklagandena inte tas upp av domstolen, alltså att ett så kallat prövningstillstånd inte lämnas. Mark- och miljödomstolens avgörande står därmed fast och detaljplanen har nu vunnit laga kraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige