Image
Jon Malmsten och Matthias Kettelhoit.
Jon Malmsten och Matthias Kettelhoit.

Debatt: Logicenters – "Guldläge för satsning på solenergi"

Energi/miljö "Rekordhöga elpriser samtidigt som behovet av el är rekordstort. Vi har guldläge att ladda för framtiden genom att satsa offensivt på solenergi. Men regeringens stelbenta tolkning av reglerna sätter stopp. Så kan vi inte ha det i den gröna omställningen, där vi i näringslivet vill gå före men politiken bromsar." Det skriver Logicenters vd Matthias Kettelhoit och solenergiexpert Jon Malmsten i en debattartikel.
Publicerad den 2 September 2022

"Innan sommaren presenterade energiminister Khashayar Farmanbar och regeringen sitt "kraftpaket" med förslag om att satsa på förnybar energi genom att bland annat införa krav på solceller. Ett uppenbart steg att ta i ett läge när vi behöver öka energiproduktionen av grön, hållbar el och utnyttja varje yta på varje tak i hela Sverige. Men tyvärr fortsätter regeringen att lägga krokben för investeringar i solenergi och missade i sitt "kraftpaket" att genomföra den enklaste förändringen av alla och som kommer att få stor påverkan i vinter.

Khashayar Farmanbar, det är dags att ändra tolkningen av energiskatten på solel.

Vi på Logicenters förvaltar i dag logistikfastigheter på cirka 1,3 miljoner kvadratmeter i Sverige. Vid installation av solpaneler på samtliga takytor hade det potentiellt inneburit en elproduktion, helt fri från växthusgaser, som motsvarar hushållsström för hela Visby (110 GWh per år). Till år 2025 är vårt mål att öka innehavet av fastigheter till 2,7 miljoner m2. Det här skulle innebära mer än en fördubbling av vår produktion av solenergi. Som stor fastighetsägare med tillgång till stora takytor kan vi göra skillnad och producera energi så det både räcker och blir över.

Problemet är att företag som investerar i stora solcellsanläggningar (över 500 kilowatt) tvingas skatta på den el som vi själva producerar, även om elen enbart förbrukas i den egna fastigheten. Under sommaren producerar anläggningarna ett överskott som bidrar till att övriga delar av samhället får större tillgång till mer grön solenergi – något som självklart bör beskattas vid försäljning.

Men energiministern måste fortfarande svara på frågan, var är logiken att skatta på el för eget bruk? Så ser det inte ut för andra produkter i samhället och på inget annat område tolkas skattereglerna på detta sätt.

Nu bromsas näringslivets höga ambitioner att bygga solcellsanläggningar av regeringens stelbenta tolkningar av skattereglerna. Många tvekar inför att satsa på solenergi eftersom det inte blir en ekonomiskt försvarbar investering. Företagen får inte ihop siffrorna och Sverige förlorar en stor andel solenergi i den elektrifierande klimatsatsningen.

Regeringen motiverar den dysfunktionella energiskatten med att EU-direktiv inte ger möjlighet för stöd till företag av konkurrensskäl, en tolkning som Sverige är ganska ensam om. Istället är det så att varje medlemsstat har möjlighet att göra lokala undantag – framför allt om det handlar om förnybar energi. Så ser det ut i Danmark, Nederländerna och flera andra jämförbara EU-länder som verkligen tar sin satsning på klimatomställningen på allvar.

Den 1 juli ifjol började nya regler att gälla. Regeringen höjde gränsen för undantag på skatteplikt från 255 kilowatt till 500 kilowatt i installerad effekt. Det är en signal att man förstått grundproblemet. Men varför löser man det inte på riktigt? För de största företagen, med stora takytor och enorm potential, är gränsen fortfarande för låg.

Enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv kommer Sveriges elanvändning att dubbleras, om inte mer, fram till år 2045. Samtidigt lever vi i en extremt orolig tid som på allvar väckt frågor om varifrån morgondagens el ska komma. Genom hela Europa ser vi hur såväl stater som företag identifierat det här som det perfekta tillfället att ytterligare accelerera den gröna omställningen. Vi har alltså guldläge att satsa på solenergi, både i Europa och Sverige.
Till skillnad från vindkraft och bioenergi behöver solenergi inte komma i konflikt med skydd av naturområden och biologisk mångfald då de kan installeras på byggnader där det inte stör.

Det går inte att komma ifrån att energiministern har ett tungt ansvar i den framtida kampen mot elbrist. Som företag och fastighetsägare vill vi vara en del av omställningen. Nu måste regeringen ändra på dagens ologiska regler och kroka arm med näringslivet i klimatomställningen. Att ändra tolkningen av skattereglerna är en snabb och enkel väg att göra verklig skillnad och skulle vara ett verkligt effektfullt "kraftpaket"."

Matthias Kettelhoit, vd, Logicenters
Jon Malmsten, solenergiexpert, Logicenters

Ämnen

Logicenters på Branschguiden

Logicenters is the leading developer and owner of modern logistics properties in prime locations in the Nordics with over one million square meters of space and a turnover of 50+ million euros. Over the last decade, we have been the most active developer of modern logistics properties with 20+ completed projects and 400.000+ sqm of space developed. Our leading position as a highly active and modern developer and owner of prime logistics has earned us the trust of a large majority of all the major logistics operators (3PLs) in the region, including Aditro, Bring, DHL, DSV, Itella and PostNord.
...

Läs mer om Logicenters på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige