Image

De tävlar om att få rita ESS

Arkitektur Fem internationella konsortier av arkitektbyråer och landskapsarkitekter ska tävla om att formge byggnader och landskap vid det framtida forskningscentret European Spallation Source, som ska byggas i Lund.
Publicerad den 19 Juni 2012

ESS kommer att bli ett av världens största forskningscentra när det invigs 2019, och en nod i Europas forskningsinfrastruktur.

Följande fem konsortier tävlar om att få utforma ESS:

• Bethem Crouwel, West8, Arup, Mandaworks.

• Bjarke Ingels Group, HOK International Limited, Topotek1/man made land.

• Foster + Partners, Peter Walker and Partners, Research Facilities Design, Ramboll Group, Berg/CF Moller Architects.

• Henning Larsen Architects A/S, COBE ApS, SLA A/S, NNE Pharmaplan A/S.

• Tengbom, Mecanoo Architecten, Buro Happold.

- Jag är imponerad av den mycket höga kvaliteten hos de tävlande konsortierna. Detta är ett verkligt spännande steg för oss. Vår ambition är en utformning av byggnader och omgivande landskap som gör ett verkligt intryck, som avspeglar våra värderingar och ESS betydelse i det europeiska forskningslandskapet, säger ESS vd Colin Carlile.

FAKTA/ ESS

European Spallation Source AB är ett europeiskt forskningsprojekt, som ska byggas i Lund. Minst 17 länder kommer att samarbeta för att konstruera, finansiera, bygga och driva ESS-anläggningen. Partnerländerna är idag: Sverige, Danmark, Spanien, Estland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern.

European Spallation Source AB är ett statligt bolag, idag ägt av värdländerna Sverige och Danmark. ESS AB arbetar idag huvudsakligen med projektering och teknisk design i samarbete med svenska och utländska universitet och laboratorier. Konstruktionen av ESS beräknas starta 2013, anläggningen beräknas kunna öppna 2019 och vara i full drift till 2025. ESS kommer att besökas av 2 000-3 000 europeiska forskare per år.

European Spallation Source (ESS) kommer att bli en ?ervetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS kan liknas vid ett stort mikroskop, där man använder neutroner istället för ljus för att studera olika material – från plaster och läkemedel till motorer och molekyler – för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar. ESS kommer att bli upp till 100 gånger bättre än liknande anläggningar, och öppna nya möjligheter för forskare inom hälso-, miljö-, energi-, klimat-, transport- och ingenjörsvetenskap, läkemedel samt arkeologi.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige