Image

De kan vinna Kasper Salin-priset

Event Nu har fyra byggnader nominerats till det prestigefyllda arkitekturpriset Kasper Salin-priset. Bland de nominerade i år återfinns terminalbyggnader, en rättspsykiatrisk klinik, ett kulturhus och ett kommunhus.
Publicerad den 13 November 2014

– Årets nomineringar visar på svensk arkitekturs vitalitet och höga internationella nivå. Det rör sig om ambitiösa projekt med många dimensioner som visar hur engagerad arkitektur kan göra skillnad i staden och samhället, säger Erik Giudice, juryns ordförande.

Kasper Salin-priset har delats ut sedan 1962.

Vem årets vinnare är avslöjas på Arkitekturgalan den 28 november. Den äger rum på Aula Medica i Solna under dagen och på kvällen med galamiddag med prisutdelning i Stockholms stadshus.

De nominerade till Kasper Salin-priset 2014 är:

# Brinkåsen, rättspsykiatrisk klinik, Vänersborg
Ur juryns motivering: ”Kliniken ger uttryck för en samtida humanistisk hållning till straff och vård: I en verksamhet med mycket höga krav på säkerhet placeras människan i centrum. Byggnaden tjänar både den psykiskt sjuka människan och den vårdande personalen.”
Arkitekt: Sjögren Arkitekter, ansvarig arkitekt Sven Magnus Sjögren SAR/MSA
Beställare: Västfastigheter, Västra Götalandsregionen

# Kristallen, kommunhus i Lund
Ur juryns motivering: ”Kommunhuset är tänkt som en första etapp i en rad kopplade byggnader på västra sidan av järnvägsspåren. Byggnaden ska utgöra ledfyr i områdets stadsutveckling.”
Arkitekt: Christensen & Co arkitekter, ansvarig arkitekt Håkan Sandhagen arkitekt maa
Beställare: Lunds kommun, Serviceförvaltningen

# Terminalbyggnader på Strömkajen i Stockholm
Ur juryns motivering: ”Med ett samlande formspråk har paviljongerna ett eget tydligt uttryck: Små trattformade volymer adderas i olika motiv placeras så att torgliknande rum uppstår. Utan baksidor skapar formen platser kring sig, för tydliga entréer, för försäljning eller soliga sittplatser med utsikt.”
Strömkajen är ett exempel på hantverksskicklighet, god materialhantering och arkitektens förmåga att få ihop ett komplext program.
Arkitekt: Marge Arkitekter, ansvarig arkitekt Pye Aurell Ehrström SAR/MSA, Katarina Grundsell SAR/MSA, Louise Masreliez SAR/MSA, Susanne Ramel SAR/MSA
Beställare: Stockholms Hamnar.

# Väven, kulturhus i Umeå
Ur juryns motivering: ”En del av ett stadsutvecklingsprojekt, som vävs in i staden och förstärker Umeås kulturstråk längs älven. Verksamheten består av konferens och hotell samt av publika delar som bibliotek och ateljéer. Utbudet är brett och rikt planerat för att kunna utvecklas i ett framtida Umeå.
Väven har kvaliteter i många dimensioner – ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen.”
Arkitekt: Snøhetta och White, ansvarig arkitekt Rune Grasdal (Snøhetta), Maria Olsson arkitekt MSA (White)
Beställare: Väven i Umeå AB

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige