Image

De bygger i Uppsala

Bygg/Arkitektur Utvecklingen av den nya stadsdelen Rosendal fortsätter. Totalt tio byggherrar kommer att vara med och bygga i den andra etappen.
Publicerad den 3 December 2014

Rosendalsprojektet tar ett kliv norrut från tennishallen och bostäderna i söder. Nu handlar markanvisningen om den norra delen av området, väster om bensinstationen vid Dag Hammarskjölds väg. Sammanlagt ska 670 nya bostäder och en fristående förskola uppföras i den aktuella etappen.

Det beslutade kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott under sitt sammanträde 2 december.

Följande aktörer anvisas mark i Rosendal etapp två:

• Diligentia AB
• Bolite Bostäder AB
• Bright Living AB
• Skanska Sverige AB
• Åke Sundvall Projekt AB
• Genova Property Group AB
• Wallenstam AB
• OOF AB
• Småa AB
• Uppsala Kommun Skolfastigheter AB (förskola).

De nio byggherrarna som ska bygga bostäder är vinnare i den markanvisningstävling som Uppsala kommun bjöd in till sommaren 2014. Tävlingen resulterade i sammanlagt 48 bidrag från 34 olika aktörer. Ledord för projektet är variation och mångfald och det speglas bland förslagen. Idérikedomen har varit stor, både när det gäller gestaltning och hållbarhetsfrågor. Förslagen rymmer bland annat påkostade dagvattenlösningar, lågenergihus och stadsodling.

– Tävlingsbidragen har genomgående hållit hög klass och vi är mycket nöjda. Hållbart byggande är oerhört viktigt och här kan vi se att marknaden kan leverera spännande och intressanta lösningar, säger kommunalråd Erik Pelling (S).

Markanvisningen innebär att varje aktör får ensamrätt att under två år utveckla ett visst projekt inom Rosendal och därefter ha möjlighet att köpa och bygga på den anvisade marken. Detaljplanearbetet har pågått sedan våren 2014 och bedömningen är att planen blir antagen under första kvartalet 2015. Kommunen kan börja bygga gatu- och ledningsnät hösten 2016 och byggstart för bostäderna blir ett år senare.
Etapp två i Rosendal är en del i ett stort planområde som innefattar 4 000 nya bostäder, ett nytt campusområde, två skolor, fyra förskolor, en idrottshall samt gator, torg och parker för den nya stadsdelens behov.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige