Image

Dansk storbank till Sverige – svensk vd utsedd

Bolag Den danska koncernen Nykredit, som är Danmarks största kreditgivare och Europas största privata obligationsutgivare, etablerar en svensk filial till sin investeringsbanksverksamhet. Ett av målen är att ta en stor andel av marknaden för bostadsobligationer.
Publicerad den 3 Maj 2011
Bengt Svelander. Bild: Nykredit. Bild: Nykredit
Bengt Svelander. Bild: Nykredit. Patrik Meijer. Bild: Nykredit. Bild: Nykredit
Patrik Meijer. Bild: Nykredit. Henrik Eriksson. Bild: Nykredit. Bild: Nykredit
Henrik Eriksson. Bild: Nykredit.

Nykredit Markets, som innefattar Nykredits handel med finansiella instrument, har anställt Bengt Svelander som vd för en ny avdelning i Nykredit Markets med säte i Stockholm. Bengt Svelander är 50 år, har tidigare varit vd för Danske Bank i Sverige och medlem av bankens Executive Committee samt dessförinnan ansvarig för Danske Markets, Sverige. Bengt Svelander kommer närmast från en chefsbefattning inom Nordea. Han tillträder sin tjänst i Nykredit den 1:a juli.

Den nya enheten kommer att vara placerad i centrala Stockholm och kommer initialt att ha mellan 10 och 15 anställda. Målet är att uppnå en betydande marknadsandel av handeln i svenska stats- och bostadsobligationer.

Nykredit har även anställt Patrik Meijer, 44 år, för att hjälpa till med uppbyggnadsarbetet av den svenska filialen. Patrik Meijer har tidigare varit anställd som chef för Svenska Handelsbankens kundhandel gentemot svenska institutionella kunder inom svensk penning- och obligationsmarknad. Patrik Meijer har haft flera liknande uppgifter inom svensk institutionell kundhandel sedan 1992. Patrik Meijer kommer att bli Bengt Svelanders ställföreträdare.
Dessutom har Nykredit anställt Henrik Erikson, 41 år, som räntestrateg. De senaste fem åren har han arbetat som Handelsbankens räntestrateg. Henrik Eriksson kom till Handelsbanken från Swedbank Markets där han arbetade som kvantitativ analytiker.

– Vår svenska filial, som öppnar inom kort, kommer att fokusera på den svenska obligationsmarknaden där Nykredit redan gör betydande affärer, säger Karsten Knudsen som är koncerndirektör för Nykredit i Köpenhamn.

Etableringen i Stockholm är en förstärkning av Nykredit Markets satsning på att bli en ledande nordisk aktör med fokus på obligationer. Nykredit Markets har därför också blivit market maker i Finland och aktiva på den norska marknaden.

– Med anställningen av Bengt Svelander har vi fått en mycket profilerad ledare med ett stort kunnande om den svenska marknaden och de kunder som vi ska samarbeta med framöver. Han kommer att bli chef för ett mycket professionellt team med svenska medarbetare som kommer att kunna erbjuda riktigt intressanta möjligheter för våra kunder, säger koncerndirektör Karsten Knudsen.

Han betonar också att det finns behov av en ny spelare som tillhandahåller likviditet på den svenska marknaden.

– Vi har noterat att svenska experter själva har diskuterat betydelsen av att det inte har tillkommit några nya aktörer på den svenska marknaden de senaste 20 åren. Under denna tidsperiod har antalet aktörer sjunkit från 20 till bara 6 stycken, säger Karsten Knudsen.

Bengt Svelander kommer att gå i spetsen för Nykredits arbete med att bedriva en kundanpassad verksamhet som fokuserar på handel med svenska räntebärande instrument.

Fakta om Nykredit
Den danska koncernen Nykredit är Danmarks största kreditgivare. På realkreditområdet har Nykredit en marknadsandel i Danmark på 42 procent. Koncernen är Danmarks tredje största kapitalförvaltare och Danmarks femte största bank.
Nykredit koncernen har 1,1 miljoner kunder och drygt 4 000 medarbetare. Nykreditkoncernen uppvisade ett kärnresultat på 9,5 miljarder danska kronor i fjol. Nykredit Markets hade basintäkter på drygt en miljard danska kronor och cirka 230 medarbetare.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige