Image
Bild: NT

Dagens Mipim-profil: ”Vi har ett par skarpa planer med oss hem”

Event Han gör sitt tolfte Mipim och får bara mer och mer ut av Europas största fastighetsevent. Uppemot åtta möten om dagen ger resultat. - Vi har ett par skarpa planer med oss hem, säger dagens Mipim-profil Fredrik Wirdenius.
Publicerad den 11 Mars 2011
Dagens Mipim-profil Fredrik Wirdenius. Bilder: Nicklas Tollesson. Bild: NT
Dagens Mipim-profil Fredrik Wirdenius. Bilder: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Bild: Nicklas Tolleson

Fredrik Wirdenius har på sätt och vis gått varvet runt när det gäller sitt Mipim-deltagande. När han var vd för Skanska Kommersiell Utveckling Norden och tidigare även för Skanska Fastighetsutveckling Europa var hans deltagande väldigt inriktat på transaktioner och affärer i ett europeiskt perspektiv.
- Det var ett helt annat Mipim för min del då, jag träffade andra typer av människor på andra typer av möten, säger Fredrik Wirdenius.

De senaste tre åren har han åkt till Mipim som vd för Vasakronan och innan dess ett år som vd för AP Fastigheter. Nu handlar det mycket om kontakt med svenska branschen, kommuner och andra som är viktiga för Vasakronans affärsverksamhet.

Har ni några konkreta affärer med er hem?
- Ja, vi har haft många bra möten bland annat med några olika kommuner i Stockholm. Och vi har ett par skarpa planer med oss hem. Men jag kan inte berätta mer än så just nu.

Vad tycker du om årets Mipim?
- Jag tycker det känns väldigt bra att vara svensk här. Vår ekonomi är en av få i Europa som är stabil, och det är många som uttrycker beundran för vårt sätt att sköta statsfinanserna, det är roligt.

Vasakronan har ju köpt en hel del på sistone, bland annat Klara Zenit i vintras. Ska ni köpa mer?
- Förra året renodlade vi och gjorde oss av med bostäderna som såldes i Dombron-affären. För ungefär samma belopp köpte vi Klara Zenit och Stuten 12, så det var väldigt lyckosamma affärer för oss. Samtidigt har vi en projektutvecklingsportfölj på cirka tre miljarder kronor. Nu under 2011 så planerar vi att vara nettoinvesterare och tittar på flera affärer både i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ska ni sälja nåt mer?
- Vi kommer alltid att titta på portföljen om det är något som inte passar in, men det är inget större på gång just nu.

Vad har varit bäst på Mipim 2011?
- Jag tycker att hela organisationen kring Stockholmsmontern är väldigt bra och har fått stort genomslag. Sedan så var vårt eget boule-event uppe i bergen väldigt lyckat med drygt 100 deltagare.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige