Image

Coworking 2.0 – Wrkats resa har bara börjat

Bolag Wrkat. Lägg namnet på minnet. Om några år kan det mycket väl vara deras plattform som miljontals användare går in på för att boka en kontorsplats över dagen. – Vi vill sammankoppla företag över hela världen och göra coworking tillgängligt var man än befinner sig, säger Suad Januzi, en av grundarna.
Publicerad den 13 Oktober 2018
Jonas Wenzel och Suad Januzi. Bild: Eddie Ekberg
Jonas Wenzel och Suad Januzi.

Vi träffas längst upp i en fastighet på Avenyn i Göteborg. Där huserar kontorshotellet Viewpoint Avenue som erbjuder ytor för kontor, event och konferens. Viewpoint Avenue är också värd i Wrkats plattform, som grundades av Suad Januzi och Jonas Wenzel. De två träffades våren 2013 i samband med att Jonas var kund hos Suad som då jobbade med finansrådgivning. Det ledde till många affärsluncher och galna idéer vilket lockade Suad att testa på entreprenörslivet.

– Suad är en entreprenör och han ska vara på denna sidan av bordet, så ja, jag inspirerade nog honom lite att säga upp sig, säger Jonas och ler lite skyldigt.

Med tiden bollades flera spännande idéer men det var Wrkat som skulle förverkligas och hösten 2016 startade de bolaget på allvar. För att förklara det hela så enkelt som möjligt ska Wrkat med delningsekonomi som utgångspunkt hjälpa företag att dela arbetsplatser med varandra och skapa möten mellan människor.

– Hållbarhet är en central del i vår affärsidé. Genom att dela arbetsplatser med varandra, nyttjar vi resurser på ett effektivare sätt och framförallt skapar vi sociala interaktioner mellan människor. Vår vision är att få människor att känna sig som på hemmaplan var de än befinner sig och det förverkligar vi på bästa sätt genom att utveckla en gemenskap utan gränser, säger Suad Januzi.

Alldeles nyligen har man lanserat sin digitala plattform där gäster och värdar enkelt går med utan någon kostnad. Med användarprofiler och omdömessystem stärker man tillförlitligheten och sänker trösklarna för både värdar och gäster att upptäcka varandra.

– Den sociala aspekten är en stark grund i Wrkat. Det är i mötet mellan människor som det börjar hända saker, det är just dem tillfälligheterna vi vill skapa i större utsträckning, säger Jonas Wenzel.

Han menar att det för gästen blir en möjlighet att lära känna nya företag, bygga nätverk och på sikt även hitta potentiella kunder och samarbeten. Medans det för företag (värden) blir en möjlighet att hålla nere lokalkostnaden och samtidigt skapa liv och nätverk i ens egna lokaler. Det bäddar för nya relationer och ekonomisk hållbarhet för företag och långsiktigt välmående hyresgäster för fastighetsbolag.

– Wrkat är inte bara för fåmansbolag, kontorslösa eller frilansare. Det passar likaväl större bolag som får akut behov av arbetsplatser under kortare period. Vi löser deras problem snabbt och enkelt med bara några klick på vår plattform. Det är vad vi menar med coworking 2.0, att företag co-workar med varandra och bygger broar mellan människor, säger Suad Januzi.

Att Wrkat har framtiden för sig är mer än sannolikt. En av de starkaste megatrenderna just nu är ju att guldklockans tid är förbi och att gigekonomin är här för att stanna. De unga, digitala natives, som är på väg ut i arbetslivet i detta nu väljer i allt större utsträckning frihet och flexibilitet före en fast anställning på ett kontor. Man räknar med att så mycket som hälften av alla människor kommer jobba på det viset i en inte alltför avlägsen framtid.
I dagsläget har Wrkat, som alldeles nyligen lanserats skarpt, ett 100-tal arbetsplatser hos olika företag, men man siktar väldigt mycket högre än så.

– Om fem år är vår målsättning att finnas i ett stort antal länder och ha flera miljoner användare som delar vår vision och sätt att arbeta, säger Jonas Wenzel.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige