Image

Catella avbryter bankförsäljning

Bolag Catella avbryter försäljningen av Banque Invik och namnändrar banken till Catella Bank. Catella ser nya möjligheter, bland annat att kunna erbjuda finansieringslösningar till Catellas kunder inom transaktionsrådgivning.
Publicerad den 30 Juli 2012
Johan Ericsson. Bild: Catella. Bild: Catella
Johan Ericsson. Bild: Catella.

I samband med namnändringen kommer Catellas kapitalförvaltade verksamheter att organiseras inom Catella Bank med avsikt att stärka Catellas tjänste- och produkterbjudande inom kapitalförvaltning. Bankens kortrörelse och utlåningsverksamhet kommer även att utvecklas.

- Vi har haft, och har fortfarande, flera köpare till banken på en prisnivå som vi önskar, men vi ser att tillsynsmyndigheten i Luxemburg har svårt att ge förvärvstillstånd till nya ägare i dagens finansiella läge. En fortsatt försäljningsprocess bedöms också som negativt för bankens verksamhet. Samtidigt skapar rådande situation på de finansiella marknaderna nya möjligheter i att bedriva bankrörelse, vilket gjort att vi ändrat ståndpunkt. Sammantaget gör detta att vi ser störst aktieägarvärde i att göra banken till en del av Catella och utveckla dess verksamhet, säger Johan Ericsson, vd på Catella AB.

Catellas kapitalförvaltande verksamheter kommer att organiseras inom Catella Bank. I ett första steg överförs Catellas svenska dotterbolag Catella Förmögenhetsförvaltning för att samordnas med Banque Inviks private banking. För Catellas kunder kommer detta att innebära tillgång till ett starkare och mer konkurrenskraftigt erbjudande med såväl in- som utlåningsmöjlighet. Samtidigt möjliggörs administrativ samordning av verksamheterna.

Vidare kommer Catella att stärka bankens kortrörelse samt utveckla en specialiserad utlåningsrörelse i samarbete med Catellas Corporate Finance-verksamhet. Detta skapar möjlighet att via banken erbjuda finansieringslösningar till exempelvis Catellas kunder inom transaktionsrådgivning.

- Det här är en positiv utveckling för Catella och våra kunder. Vi kommer att kunna bredda och fördjupa vårt erbjudande inom båda våra verksamhetsgrenar. Kreditgivning kommer att vara en viktig fråga framöver. Det finns plats för en aktör som Catella på lånemarknaden och vi ser detta som ett ytterligare steg i utvecklingen av våra finansieringstjänster, säger Johan Ericsson.

Omstruktureringen medför organisatoriska och ledningsmässiga förändringar. Banque Inviks nuvarande styrelseordförande Fredrik Sauter blir ny vd och till ny styrelseordförande utses Stefan Carlsson, tillika styrelseledamot i Catella AB. I samband med omstruktureringen uppkommer ett reserveringsbehov under 2012 som uppskattas till cirka 25 miljoner kronor, vilket främst avser lokalkostnader i Luxemburg. Därutöver uppkommer under andra halvåret 2012 omstruktureringskostnader som bedöms uppgå till cirka 10 miljoner kronor.

I och med att någon försäljning av Banque Invik inte genomförs, aktualiseras inte frågan om aktieutdelning kopplad till en försäljning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige