Image

Castellum storsäljer till nytt JV

Transaktioner Balder har bildat JV-bolaget Sinoma Fastighets AB, som köper 38 fastigheter av Castellum.
Publicerad den 26 Oktober 2018
Henrik Saxborn. Bild: Castellum
Henrik Saxborn. Erik Selin. Bild: Balder
Erik Selin.

Balder äger 49 procent av bolaget, resterande ägs av institutionellt kapital. Sinoma köper fastigheterna – kontor, lager och logistikfastigheter i Stockholms- och Göteborgsregionerna – för 1 798 miljoner kronor före avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om totalt 98 miljoner kronor.

Det underliggande fastighetsvärdet är i nivå med senaste värdering.

Portföljen omfattar cirka 175 000 kvadratmeter och består främst av lätt industri och butikslokaler, men även lokaler för lager och kontor. Försäljningen innebär att Castellum koncentrerar beståndet till mer strategiska lägen och minskar andelen industri- och butikslokaler i portföljen. I och med denna affär lämnar Castellum Alingsås och Lerum.

Fastigheterna har bruttohyresintäkter (årliga hyresintäkter inklusive alla tillägg) om 152 miljoner kronor. De största hyresgästerna utgörs av Autoadapt, Göteborgs Stad, Alingsås kommun, Stockholms Stad, Dagab och Despec.

Det totala hyresvärdet uppgår till cirka 166 miljoner kronor. Vid frånträdet är den ekonomiska uthyrningsgraden cirka 91 procent och den återstående kontraktslängden cirka 2,7 år.

– Castellums portfölj består fortsatt av den noterade största kontorsportföljen och är en av de absolut största logistikportföljerna i Sverige. Affären innebär att vi kvalitetsförflyttar och koncentrerar vår portfölj till strategiska lägen. Det ligger i vår långsiktiga strategi att fortsätta växa och öka beståndets kvalitet och densitet genom såväl projekt som förvärv, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

Nordanö var rådgivare åt säljaren Castellum.

Affären i sammandrag:
Castellum genomför en avyttring av 38 fastigheter
Köpare: Sinoma Fastighets AB
Försäljningspris netto: 1 700 Mkr
Uthyrningsgrad 91 %
Återstående genomsnittlig kontraktstid: 2,7 år
Total uthyrbar area: cirka 175 000 kvm
Från/tillträdesdag: 31 december, 2018

Fastigheter som affären omfattar:
Sigtuna: Rosersberg 2:21-22
Upplands Väsby: Skälby 2:9
Sollentuna: Ringpärmen 3, Revisorn 4
Järfälla: Bredgården 1:7
Stockholm: Domnarvet 18, Domnarvet 36, Lisenen 2, Vagnhallen 19, Torngluggen 1, Tornluckan 1
Huddinge: Ellipsen 3, Riggen 2
Haninge: Åby 1:223
Nacka: Skarpnäs 5:10
Alingsås: Stallet 3, Bulten 6, Gjutaren 26, Gjutaren 27, Filaren 1, Konfektasken 15
Lerum: Berg 1:76, Hede 2:11
Göteborg: Backa 192:4, Backa 192:6, Backa 192:10, Backa 193:1, Backa 196:6, Backa 197:2, Backa 29:24, Kärra 94:1, Kärra 96:1, Ellesbo 2:10, Tynnered 1:10, Rud 51:21
Mölndal: Skinntickan 1, Berguven 1
Kungsbacka: Bolsheden 1:4

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Castellum AB på Branschguiden

Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheternas värde uppgår till 87,5 miljarder kronor och utgörs i huvudsak av lokaler för kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter med en uthyrningsbar yta om 4,4 miljoner kvm. Castellum verkar genom en decentraliserad organisation med stark lokal närvaro i ett 20-tal städer i Sverige samt i Köpenhamn och Helsingfors.
Castellum har under 2017 tilldelats flera utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat Global Sector Leader av GRESB vilket innebär att Castellum rankas som etta i världen ino...

Läs mer om Castellum AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Saxborn: "Kanske starkast i hela Norden"

Bolag Under fredagen presenterade Castellum sin rapport för det fjärde kvartalet 2019 och även om man inte lyckades nå upp till analytikernas förväntningar gällande förvaltningsresultatet ser Henrik Saxborn positivt på vad som komma skall: "Ser fram emot att få användning av vår starka balansräkning".

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY