Image
Visionsbild för Halvorsäng där Castellum satsar på ett nytt nordiskt logistiknav med Göteborgs Hamn.
Visionsbild för Halvorsäng där Castellum satsar på ett nytt nordiskt logistiknav med Göteborgs Hamn. Bild: Göteborgs Hamn AB

Castellum satsar på nytt nordiskt logistiknav med Göteborgs Hamn

Bolag Castellum har tecknat en avsiktsförklaring med Göteborgs Hamn om att tillsammans utveckla området Halvorsäng till ett av Nordens ledande logistiknav. Samarbetet ska drivas i ett partnerbolag där Castellum och hamnen äger lika delar. Castellum investerar cirka en miljard kronor i affären.
Publicerad den 22 Juni 2021

– Detta är ett samarbete som både gynnar Göteborgs konkurrenskraft och skapar nya arbetstillfällen i regionen. Vi är stolta över förtroendet från hamnen och hoppas nu på positivt beslut i kommunfullmäktige, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Castellum valdes som hamnens partner i en urvalsprocess där både ekonomi och hållbarhet varit viktiga faktorer. Syftet med partnerbolaget är att gemensamt utveckla, projektera och bygga logistikfastigheter inom Halvorsäng och att därefter äga, förvalta och hyra ut lokalerna. Ett letter of intent har signerats av parterna.

Halvorsäng ligger direkt norr om Skarvikshamnen i ett idealiskt läge för att hantera inkommande gods som lossats av Göteborgs Hamn, för vidare transport över Skandinavien med lastbil eller tåg. Området uppgår till cirka 270 000 kvadratmeter markareal, varav cirka 155 000 kvadratmeter BTA. Området ska vara färdigutvecklat inom fyra år, med beräknad projektstart under 2021. Castellums initiala investering för 50 procent av markvärdet beräknas uppgå till cirka 400-450 miljoner kronor. Därtill beräknar Castellum en investering om ytterligare cirka 550 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen i Göteborg godkände hamnens hemställan i förra veckan, och ärendet ska närmast behandlas i fullmäktige i september.
– Det är fortfarande tidigt i processen men vår absoluta intention är att medverka till en framgångsrik utveckling. Med sin direktkoppling till hamnen och de stora trafiklederna har Halvorsäng alla förutsättningar att bli en fantastisk plats för framtidens hållbara logistik, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige