Image
Castellum utvecklar Werket i Jönköping.
Castellum utvecklar Werket i Jönköping. Bild: Castellum

Castellum förvandlar statlig tjänstemannaborg till kreativ mötesplats

Bygg/Arkitektur Efter 45 år som tidstypisk borg för statliga tjänstemän inleds nu omvandlingen till dynamisk mötesplats för framtidens arbetsliv. Med hälsoprofil, Well-certifiering, gym och utomhuskontor på taket ska Werket bli Jönköpings mest attraktiva arbetsplats.
Publicerad den 26 Januari 2021

– Vi hoppas skapa ett skolexempel på hur man kan konvertera traditionella kontor till nyskapande kreativa miljöer, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Trots att Werket ännu inte finns officiellt på marknaden har Castellum redan diskussioner med ett flertal hyresgäster som anmält intresse för projektet, vilket beräknas stå helt färdigt 2025 efter en total investering som beräknas till 264 miljoner kronor. Totalt kommer Werket att omfatta cirka 20 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Utgångspunkt för satsningen är de så kallade "Statliga verken", som byggdes 1975 efter att flera myndigheter utlokaliserades från Stockholm till Jönköping. Det stora kontorskomplexet placerades vid Munksjön i stadens västra centrum – ett område där Castellum som Jönköpings största kommersiella fastighetsbolag redan har stor närvaro.

– Med Werket adderar vi nya möjligheter till vårt utbud i Jönköping. Här finns stor efterfrågan på komplement till traditionella kontor, och många hyresgäster vill vara del av ett större sammanhang med mervärden utanför den egna lokalen. Med flexibla lokallösningar, coworking, konferens- och mötesdel, stark hälsoprofil, restaurang, café och annan service ger vi ett rungande svar på marknadens efterfrågan, säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.

Förutom miljöcertifiering enligt Breeam planeras Werket även bli Jönköpings första Well-certifierade fastighet. Well är en internationell byggstandard som fokuserar på människors hälsa och välmående utifrån sju parametrar; luft, vatten, kost, ljus, motion, klimat och mentalt välbefinnande.
För att ytterligare understryka hälsa och välbefinnande skapas flera möjligheter att leva sunt både före, under och efter arbetstid. Castellums eget Work out-koncept är centralt, med aktivitetsbaserade platser för både enskilt arbete och möten utomhus på tak eller på innergård. På ett av taken skapas en anläggning för träning, yoga och promenader. Tak och innergårdar görs till gröna platser för rekreation, och inomhus byggs ett fullutrustat gym.

Fakta om Werket
Investeringsvolym: 264 Mkr
Uthyrningsbar yta: cirka 20 700 kvm (varav 16 400 kvm kontor, 2 000 kvm service och 2 300 kvm källare)
Beräknad byggstart: augusti 2021
Beräknad färdigställd byggnad: 2025
Miljöcertifiering: Breeam Very Good
Hälsocertifiering: WELL

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Alecta Fastigheter storsatsning i Göteborg: "Dubbla beståndet inom fem till sju år"

Bolag Alecta Fastigheter gör en storsatsning på Göteborg. För att leda utvecklingen där hämtas Patrick Bernvid in som chef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Alecta Fastigheter, om bolagets ambitiösa planer för Göteborg och hur hans gamla fotbollskarriär hjälpt honom i fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY