Image

Campus Näckrosen – unik kunskapspark för konst, humaniora och kultur

Bygg/Arkitektur Göteborgs universitet vill samla sina konstnärliga och humanistiska fakulteter samt Universitetsbiblioteket till området kring Näckrosdammen i centrala Göteborg. Därigenom läggs grunden för en världsunik kunskapspark för konst, humaniora och kultur. Ett förslag som nu läggs fram av universitetet ihop med Göteborgs stad och Akademiska Hus, bereder även plats för näringsliv, bostäder och turism.
Publicerad den 27 November 2013
Akademiska Hus och Göteborgs universitet vill skapa Campus Näckrosen vid runt Näckrosdammen i centrala Göteborg. Bild: Akademiska Hus
Akademiska Hus och Göteborgs universitet vill skapa Campus Näckrosen vid runt Näckrosdammen i centrala Göteborg.

- Förslaget visar på en viktig möjlighet att vitalisera området och att knyta samman staden från Korsvägen via Götaplatsen, Avenyn och hela vägen ner till Operan och de planerade nya områdena vid Frihamnen, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborgs stad.

Bakom initiativet står Göteborgs universitet. Bakgrunden är universitetets behov av verksamhetsutveckling och nya lokaler. Men tanken att samla de konstnärliga och humanistiska verksamheterna tillsammans med Universitetsbiblioteket har också andra syften. Genom möten över de egna verksamhetsgränserna men också med stadens konstinstitutioner, skapas samarbeten och nya perspektiv. Det föder nya tankar och ny kunskap.

- Med det här initiativet lyfter vi fram betydelsen av humaniora och konst i samhället. Det är också en möjlighet att stärka Göteborg som kultur- och kunskapsstad, vilket kan bidra till att utveckla attraktionskraften för såväl universitetet som för Göteborg, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

Förslaget har arbetats fram gemensamt av fastighetsägarna Göteborgs Stad och Akademiska Hus i samarbete med universitetet. Det rymmer många idéer om hur området kring Näckrosdammen ska kunna utvecklas till en öppen mötesplats och ett sjudande kulturnav för studenter, forskare, besökare och alla göteborgare. Hit ska alla kunna komma för att utbyta idéer, arbeta, studera, läsa, gå på konserter och utställningar. Här ska även finnas plats för nya bostäder, restauranger och kreativa näringar.

Tanken är också att knyta samman Göteborgs kulturstråk – från operahuset vid hamnen, via Kungsportsavenyn och Götaplatsen - med det evenemangsstråk som tar sin början vid Korsvägen.

För parken kring Näckrosdammen, som redan idag är en oas i Göteborgs centrum, ser de fyra samarbetsparterna stora förädlingsmöjligheter. Det kan exempelvis vara att utveckla barnens lekmiljöer, att skapa nya gångstråk och attraktiva rekreationsplatser samt ge utrymme för nya bostäder.

- Genom byggnader och den fysiska miljön vill vi skapa en större attraktionskraft där parken har en central betydelse. Inte minst handlar det om att göra parken trygg och tillgänglig, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus Region Väst.

Akademiska Hus räknar med att lämna in begäran om att planarbetet ska påbörjas efter årsskiftet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så här många Netto-butiker har Coop ställt om

Bolag Coop köpte för drygt ett år sedan Nettos svenska butiker. I affären ingick 163 butiker som ställs om till Coops nya butiksformat. Coops presschef Helena Esscher berättar för Fastighetssverige hur det här arbetet fortskrider.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY