Image

Byggstart för nya Skissernas Museum i Lund

Bygg/Arkitektur Projekteringen är nu avklarad och i veckan startar schakt- och rivningsarbetena. Hösten 2016 nyöppnar Skissernas Museum i Lund.
Publicerad den 1 Oktober 2015
Schakt- och rivningsarbetena startar i veckan och till hösten 2016 beräknas Skissernas Museum öppna igen för allmänheten. Bild: Elding Oscarson
Schakt- och rivningsarbetena startar i veckan och till hösten 2016 beräknas Skissernas Museum öppna igen för allmänheten.

I april 2014 stod det klart att arkitektkontoret Elding Oscarson, med bidraget Skissernas trädgårdar, vunnit tävlingen om att få rita Skissernas Museums nya tillbyggnad. Projekteringen är avslutad och i veckan startar bygget med schakt och rivningsarbeten. Redan sommaren 2016 ska Statens fastighetsverk vara klara med bygget och lämna över till sin hyresgäst.

Nu börjar en spännande tid för alla som vill följa utvecklingen av Skissernas Museum, ett konstmuseum med syfte att visa hur konst i offentlig miljö växer fram. Här presenteras den konstnärliga processen från skisser, modeller till färdiga verk.
Museet, som ligger centralt i Lund, grundades på 30-talet och har sedan dess byggts till och vuxit i flera etapper. Nu är det dags igen. Den här gången kommer Skissernas Museum att få två nya tillskott. Den ena tillbyggnaden, finansierad till största delen genom en privat donation, ersätter befintlig entré och butik och ansluter till Svenska salen. Den här delen kommer att innehålla entré, reception, museishop, kapprum och en restaurang med 60-70 sittplatser samt möjlighet att sitta ute. Dessa förutsättningar stod klara redan under arkitekttävlingen. Därefter har projektet, tack vare en ny donation, vuxit i och med att innergården kommer att göras om.

- Det känns fantastiskt roligt. Den nya donationen möjliggör att vi kan förse innergården med ett tak. Innergården kommer att få stora glaspartier mot norr och blir därmed en användbar mötesplats årets om, säger Maria Nordh, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

För Skissernas Museum och Statens fastighetsverk har det hela tiden varit viktigt att museet, genom tillbyggnaden, ges en tydligare plats i staden.

- Elding Oscarsons vinnande förslag prisades för att de invändigt skapat fina rumssekvenser som fångar upp riktningar och publikflöden. Men lika viktigt var det externa utseendet. Byggnadskropparna är utformade så att de inte har några baksidor och corténstålet på fasaderna passar områdets tegelarkitektur samtidigt som det kontrasterar och drar blickarna till sig. Vi hoppas att än fler nu ska hitta hit, säger Maria Nordh.

För Skissernas Museum pågår nu en intensiv planering för de nya möjligheter som tillbyggnaden skapar.

- Vi är mitt uppe i en intensiv och spännande förvandlingsfas för att göra ett redan välbesökt och bra museum till en än större upplevelse för våra besökare. Genom tillbyggnaden får vi ett nytt ansikte mot staden och nya rum som hjälper oss i arbetet att göra museet till en ännu bättre mötesplats, säger Patrick Amsellem, museichef Skissernas Museum.

I samband med om- och tillbyggnaden genomför Statens fastighetsverk en underhållsrenovering av Internationella salen. Konstbelysningen ses också över i flera salar.

Till sommaren nästa år ska bygget - som möjliggörs tack vare två donationer - vara klart för överlämning. Det nya Skissernas Museum slår sedan upp portarna hösten 2016.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Bankerna ser vilken stark ägare vi har"

Bolag Per Ekelund, vd för Victoria Park och Hembla, berättar om månaderna som vd för två bostadsbjässar under pandemin, den senaste rekryteringen och hur han ser på framtiden för bolagen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY